Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2014

Report about the resolutions-no2-family-business| Αναφορά Νο2


Ήρθε η ώρα για την αναφορά ως προς τους στόχους που έθεσα. Είπα θα σας ενημερώνω πως πάω, και πρέπει να το κάνω.
Έχω καλά και κακά νέα.
Αρχίζω με το θέμα της διατροφής, και τον στόχο να χάσω τρία κιλά μέχρι το Πάσχα. Εκεί δεν έχω κάνει καμία πρόοδο. Τα ίδια κιλά είμαι, παρόλο που νομίζω η διατροφή μου είναι καλή. Ομολογώ βέβαια, ότι μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, παρεκκλίνω αυτής της διατροφής που νομίζω ότι πρέπει να έχω, αλλά λογικά και με την ¨παρέκκλιση" θα έπρεπε κάτι να χάνω κάτι. Τέλος πάντων, δεν ξέρω. Θα συνεχίσω την προσπάθεια και θα δούμε. Εν τω μεταξύ όταν έρθω Ελλάδα για Πάσχα, θα δω τον ενδοκρινολόγο μου, και μπορεί κάτι να μου πει (αν και αμφιβάλλω ότι θα ασχοληθεί :P). 
Ο στόχος που αφορά στην γυμναστική, πάει καλύτερα. Στην πισίνα, έχω αρχίσει και κολυμπάω. Τι εννοώ; Ότι κάνω κάποια μέτρα κολύμπι, χωρίς να κουράζομαι, άνετα, ξεκούραστα και με ενδιαφέρον. Μπορώ και παίρνω αναπνοές, και προχωράω. Και μου αρέσει, το ευχαριστιέμαι. Χρόνια είχα να κολυμπήσω κανονικά. Όποτε έκανα μπάνιο στην θάλασσα, ή σε πισίνα, έκανα κάποιες ασκήσεις γυμναστικής, καμιά - δυο βουτιές, και αυτό ήταν. Τώρα έχω αρχίσει το πέρα, δώθε, μέσα στην πισίνα κολυμπώντας, και μου αρέσει πιο πολύ από τις ασκήσεις γυμναστικής. Σκέφτομαι κιόλας να αυξήσω τις μέρες που πάω στην πισίνα, από μία την εβδομάδα, σε δύο. 
Παρόλο που δεν έχω χάσει βάρος, η κοιλιά μου έχει μπει μέσα, και νομίζω βλέπω να έχω κάνει μέση και πάλι. Όταν ήμουν νεαρή, είχα καλή μεσούλα. Μετά που γέννησα, αποσοβήθηκε το θέμα μέσης, σιγά - σιγά, χαχα. Επίσης βελτιώθηκε η αναπνοή μου. Παίρνω πιο βαθιές ανάσες, από την μύτη. (γενικά από την μύτη οι ανάσες είναι καλύτερης ποιότητας, με πιο πολύ οξυγόνο, από ότι από το στόμα). 
Και πάμε στο επαγγελματικό. Εκεί θέλει δουλειά. Διότι αν αφήσεις αυτό που σου αρέσει, και είσαι καλή, άντε μετά να το ξαναβρείς ή να βρεις κάτι άλλο. Λάθος μου που άφησα τον προγραμματισμό, software development για τους νεώτερους.  Δεν λέω ότι ήμουν κανένα μέγα ταλέντο, δεν ήμουν και σαν την κόρη μου, αλλά ήμουν καλή (και η απόδειξη ότι ήμουν καλή, είναι η κόρη μου). Δεν θα έβγαινε εκείνη θεά, αν δεν ήμουν εγώ ημίθεα, και ο Αλέξης ημίθεος επίσης, χαχαχα.  Και κυρίως μου άρεσε. Διότι δεν έχω βρει κάτι άλλο να μου αρέσει τόσο, ή να με ενδιαφέρει τόσο.
Ηθικό δίδαγμα 1. Μην αφήνετε τα ενδιαφέροντα σας να ατονούν και να χάνονται. Τα ταλέντα μας δεν είναι ... αμελητέα ποσότητα και κάτι άνευ σημασίας. Και επίσης δεν βρίσκεις άλλο ταλέντο στην στροφή του δρόμου. Δεν ξέρω πως την πάτησα, ή μάλλον ξέρω. Κάποια στιγμή κουράστηκα και τα παράτησα. Αν εκείνη την ώρα είχα κάποιον να μου πει "Μα τι κάνεις; Αυτό είναι κάτι δικό σου, μην το αφήνεις. Ξανακοίτα το, το θέμα... Ξεκουράσου, τώρα και μετά ξανασκέψου το..." ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, μπορεί να μην άφηνα την δική μου δημιουργία για να κρυφτώ μέσα στην δουλειά του άντρα μου, όπως είχα κρυφτεί παλιότερα στου πατέρα μου. Μια οικογενειακή επιχείρηση, βέβαια, είναι και αυτό ένα όνειρο μου, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει, και γι αυτό δυο φορές την επέλεξα. Αλλά φαίνεται ότι είναι μόνο δικό μου όνειρο. Αυτές τις δυνατότητες που βλέπω εγώ, δεν τις βλέπει κανένας άλλος, και όσο και να προσπάθησα σε όλους να τις πω και να τις δείξω, δεν κατάλαβαν ποτέ τίποτα. Οπότε, μάλλον απέτυχα. Δεν δουλεύω όπως θέλω, δεν βοηθάω όσο θέλω, δεν προοδεύω όσο θέλω. Υπάρχουν τόσο πολλά που μπορεί κάποιος να κάνει, όταν έχει ανοιχτό μυαλό και καλούς συνεργάτες. Δεν πειράζει, πάμε για άλλα. Μπορεί να μην βρω άλλο ταλέντο στην στροφή του δρόμου, αλλά σίγουρα κάτι θα βρω που να με ενδιαφέρει, και να προοδεύσει με τους δικούς μου όρους, αυτή την φορά. Και προς το παρόν κρατάω την ιδιότητα της company secretary στην παρούσα οικογενειακή εταιρία.
Και για να μην το αφήσω ξεκρέμαστο, αυτό με τις δυνατότητες της οικογενειακής επιχείρησης, χαρακτηριστικά αναφέρω τα εξής:
  • Ελαστικό ωράριο για όλους.
  • Καλύτερη διανομή ρόλων, λόγω καλής γνώσης της προσωπικότητας όλων.
  • Ελευθερία σκέψης και λόγου.
  • Απέραντη συνεργασία, πέρα από ρόλους και τύπους
Αυτά είναι ενδεικτικά. Υπάρχουν πολλά - πολλά πλεονεκτήματα. Αλλά ίσως δεν έλαβα υπ' 'οψιν μου ένα μεγάλο θέμα. Ότι ενώ κάποιοι βλέπουν τις ομοιότητες και τις δυνατότητες, κάποιοι άλλοι στέκονται στις διαφορές και στα εμπόδια. Και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ εγώ να το αλλάξω, αν και κάποτε πίστευα ότι μπορούσα.
Ηθικό δίδαγμα 2. Μην παραχωρείτε την ανεξαρτησία σας. Οποιουδήποτε είδους. Πολλές φορές μας είναι εύκολο να την  παραχωρήσουμε, ιδίως όταν υπάρχουν θέματα υγείας, ή έχει προηγηθεί κάποια αναποδιά. Είναι μια ανασφάλεια, που μας παρακινεί να το κάνουμε. Ένας φόβος, μην πάθουμε κάτι, μην μας κατηγορήσουν για κάτι μετά, μήπως δεν τα καταφέρουμε και πάρουμε στο λαιμό μας και άλλους, και άλλα τέτοια. Δεν πρέπει. Εκεί θέλει τόλμη. Ότι παραχωρούμε, δύσκολα το παίρνουμε πίσω, ίσως και ποτέ. Γι αυτό, αγώνας και πάλι αγώνας.
Ηθικό δίδαγμα 3. Άλλο τι νόμιζα, άλλο τι είναι. Ο καθένας είναι όπως είναι. Και στις επιχειρήσεις πρέπει κάποιος να αξιολογεί τους ανθρώπους, και να επιλέγει τους κατάλληλους για την θέση. Το ότι είναι κάποιος στην "οικογένεια", δεν σημαίνει ότι ταιριάζει, επίσης. Και όντως, ήταν ανωριμότητα και ουτοπικό από μέρος μου να νομίζω ότι όλοι θέλουν τα ίδια, και ότι όλοι μπορούν να δουν τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία, αρκεί να τους την δείξει κάποιος. Βλακεία μου και λάθος μου. Και τονίζω ότι ήταν λάθος μου. Δεν έχω πικρία ή κάτι τέτοιο, γιατί δεν βγήκε όπως το φανταζόμουν. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να είναι όπως τον φαντάζομαι εγώ.  Δεν πειράζει, επί της ουσίας είναι τα μαθήματα που παίρνεις, αν μαθαίνεις σημαίνει ότι προχωράς.