Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2011

Travel Tips: Πως μπορούν τα smart phones να σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας.

Πως το smart phone σας μπορεί να γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο για το ταξίδι σας, δεδομένου ότι πέφτουν οι τιμές περιαγωγής.
(ταξιδιωτικές σημειώσεις Βρετανού ...βλ. πληροφορίες στο τέλος του κειμένου)

Μερικές εβδομάδες πριν, βρέθηκα σε πλήρη σύγχυση από ένα τουριστικό χάρτη της Piazza Duomo στο Μιλάνο, και επειδή χρειαζόταν να βρω ένα συγκεκριμένο μουσείο πριν κλείσει, έκανα κάτι που ποτέ δεν είχε κάνει πριν.
Πήρα μια βαθιά ανάσα και ενεργοποίησα την περιαγωγή στο iPhone μου ώστε να μπορώ να ελέγχω που ακριβώς ήμουν στο Google Maps. Μέχρι πρόσφατα, το κόστος για να γίνει αυτό ήταν απαγορευτικό. Σύμφωνα με το τελευταίο συμβόλαιο μου, χρεωνόταν £ 1 ανά MB που μεταφορτώνεται, και δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθεί η έκταση των δεδομένων που χρησιμοποιείται από μια συγκεκριμένη εφαρμογή, δεν ήταν λογικό να το χρησιμοποιώ. Ωστόσο, οι τιμές για την περιαγωγή έχουν αρχίσει να μειώνονται σημαντικά. Όταν έφτασα στην Ιταλία, έλαβα ένα κείμενο από τη Vodafone προσφέροντας μου 25MB την ημέρα για μια πάγια χρέωση £ 2 (λιγότερο από το 10 τοις εκατό του κόστους των προηγούμενων συμβάσεων). Αυτό φάνηκε μια πολύ πιο ρεαλιστική επιβάρυνση. Στην πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα κατά τη λήψη e-mail μου (βλ. παρακάτω), νομίζω ότι θα εξοικονομούσα αρκετά χρήματα. Βέβαια, για μένα, το smartphone έγινε, εν μία νυκτί, ένα σημαντικό εργαλείο για ταξίδια. Παρακάτω παραθέτω τις βασικές λειτουργίες που χρησιμοποίησα στο Μιλάνο, και σε ένα κάποιο άλλο ταξίδι.  Οι περισσότερες είναι δωρεάν για download, αν και μπορεί να υπάρχουν χρεώσεις για τις εκδόσεις με περισσότερες δυνατότητες.

Google Maps
Εξαιρετική για τον προσανατολισμό, και την εξεύρεση αξιοθέατων, ξενοδοχείων και για εστιατόρια. Το πάτημα ενός πλήκτρου σας λέει όπου και αν βρίσκεστε. Με ένα άλλο μπορείτε να βρείτε την διαδρομή, είτε με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Θα σας πει, επίσης, περίπου πόσο καιρό θα σας πάρει για να φτάσει εκεί. Σε πολλές πόλεις έχει και τα streets views. (Εμένα αυτά με έχουν σώσει όταν ετοιμάζομαι για ταξίδι, πόσο μάλλον όταν βρίσκεται κάποιος εκεί κοντά και έχει μπερδευτεί λίγο. Δεν ξέρω βέβαια τι γίνεται από θέμα downloads με αυτά τα τρισδιάστατα)
View Larger Map

Skype
Εάν μπορείτε να βρείτε δωρεάν ασύρματη σύνδεση - τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν - είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τηλεφωνικές κλήσεις από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας. Δεν υπάρχει καμία χρέωση για τη σύνδεση (και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα βίντεο, αν θέλετε να δείτε τον συνομιλητή σας), αλλά θα λειτουργήσει μόνο εάν το άτομο που θέλετε να μιλήσετε έχει Skype στον υπολογιστή του ή στο τηλέφωνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος των τηλεφωνημάτων στο σπίτι. Θεωρητικά, αυτό είναι επίσης συμβατό με 3G, αλλά η ποιότητα δεν είναι ομοιόμορφη.

WhatsApp Messenger (για ... Βρετανούς) 
Είναι μια εφαρμογή των 69p και παρέχει μια υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων που λειτουργεί μέσα από το διαδίκτυο. Εφ' όσον οι παραλήπτες σας έχουν την ίδια εφαρμογή, μπορείτε να στείλετε οποιοδήποτε αριθμό μηνυμάτων χωρίς να χρεωθούν ατομικά, αλλά όχι πολλά λόγια. Η σύμβαση μου χρεώνει 11p για κάθε κείμενο από άλλη χώρα της ΕΕ προς τη Βρετανία. Με την αποστολή 19 μυνημάτων από WhatsApp μπορώ να εξοικονομήσω την χρέωση μιας μέρας ( δηλαδή 2 £)

Εφαρμογές για τα μουσεία και τα αξιοθέατα
Συχνά τα διάφορα μουσεία και άλλα αξιοθέατα έχουν τις δικές τους εφαρμογές.
Αξίζει τον κόπο να ψάξετε στο application store για αυτά. Για παράδειγμα, είχα επισκεφτεί το Clos Luce στο Amboise - το château όπου πέθανε ο Leonardo da Vinci. Έχει τη δική του δωρεάν εφαρμογή - όχι ιδιαίτερα σύνθετη, αλλά δίνει χρήσιμες πληροφορίες. (Εγώ προσωπικά  θα πρότεινα και το project της google για τα μουσεία. Δεν τα έχει όλα, αλλά είναι βοηθητικό να ξέρει κάποιος τι θα δει πριν μπει μέσα)

Κάμερα
Σε ένα iPhone 4, η φωτογραφική μηχανή είναι τέτοιου επιπέδου που για τους περισσότερους, τελειώνει ουσιαστικά την ανάγκη να πάρει στο ταξίδι μια άλλη μηχανή. Πόσο μάλλον αν αγοράσει το iPhone 4S με την 8 megapixel κάμερα, και τις καλές νυχτερινές λήψεις...

WeatherPro
Αυτό είναι το καλύτερο application που ξέρω για την τελευταία πρόβλεψη καιρού και σε ορισμένες περιοχές σας επιτρέπει να κατεβάσετε τις πιο πρόσφατες εικόνες για περιοχές που βρέχει, ώστε να μπορείτε να δείτε τι θα προκύψει στο δρόμο σας. Η εφαρμογή δίνει προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα, αλλά όπως με κάθε πρόβλεψη, είναι αξιόπιστη για τις επόμενες μια- δύο μέρες. Κοστίζει £ 2,49.

XE Currency
Στην Ευρώπη δεν υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιήσει κανείς, λόγω του ευρώ. Και για Αγγλία, ή από Αγγλία, μέσα στην Ευρώπη, πάλι δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, διότι χοντρικά υπολογίζουμε την λίρα ισοδύναμη του ευρώ. Αλλά αυτή η εφαρμογή είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να πάρετε μια γρήγορη μετατροπή για ψώνια στο εξωτερικό, όπου υπάρχει κάποιο άλλο νόμισμα. Επίσης, λειτουργεί χωρίς σύνδεση, οπότε αν το ενημερώσετε, πριν ταξιδέψετε, θα εξακολουθεί να παρέχει μια αρκετά πρόσφατη συναλλαγματική ισοτιμία.

Email
Εδώ πέσαμε έξω, και αυτό μου κόστισε. Λαμβάνω περισσότερα από 100 emails κάθε μέρα, και πολλά από αυτά έχουν μεγάλα και άσχετα συνημμένα. Το λογισμικό του email του iPhone δεν επιτρέπει να παρακάμψουμε τα μηνύματα πάνω από ένα ορισμένο μέγεθος. Έτσι, τη στιγμή που θα ανοίξει η εφαρμογή, δεν μπορείτε να ελέγξετε την διαδικασία. Θα κατεβάσει κάθε μη αναγνωσμένο μήνυμα και κάθε συνημμένο στην αλληλογραφίας σας. Αυτό σημαίνει ότι με την μία πήγα πάνω από το ημερήσιο όριο μου 25MB. Και αντί απλά να κάνει μια επιπλέον χρέωση £ 2 για τα επόμενα 25MB, η Vodafone  χρεώνει £ 1 για κάθε επιπλέον MB που μεταφορτώνεται πάνω από τα πρώτα 25MB. Ως αποτέλεσμα χρεώθηκα με επιπλέον £ 4 (βλ. παραπάνω) και, έκλεισα το roaming. Το κείμενο προειδοποίησης από την Vodafone ότι πλησιάζει το όριο και θα είχα extra χρέωση ήρθε πολύ αργά. Υποθέτω ότι τα BlackBerrys λειτουργήσουν πολύ αποτελεσματικότερα στην  λήψη email. Είναι καιρός η Apple να τακτοποιήσει το θέμα με τις εταιρίες τηλεφωνίας. 

Έλεγχος για τα Downloads
Εάν αγχώνεστε για το αν φτάνετε στο όριο των επιτρεπόμενων downloads, το πιο εύκολο πράγμα σε ένα iPhone είναι να επαναφέρετε την παρακολούθηση της χρήσης (βλέπε Ρυθμίσεις: Γενικά)(Settings: General) και να το ελέγχετε από καιρό σε καιρό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πείτε τη γνώμη σας
Εάν ξέρετε εφαρμογές που μπορεί να είναι χρήσιμες ή σε καλή τιμή, για κάποιους που ταξιδεύουν, θα θέλαμε να μας τις πείτε. Οι χρήστες του Blackberrys και άλλων smartphones μπορεί να έχουν τις δικές τους προτάσεις.

(κείμενο του Nick Trend από το Travel Advicehttp://www.telegraph.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια: