Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2011

Rent-for-holidays: Πως να κάνεις διακοπές και να πληρώσεις το φόρο του εξοχικού σου.

Cottage
Διέξοδος από τις δυσκολίες η φυγή. Διέξοδος από την κούραση η ξεκούραση. Διέξοδος από την μονοτονία η αλλαγή. Όλα αυτά συνοψίζονται στην λύση ταξίδι - διακοπές:

Όμως δύσκολοι καιροί για ταξίδια και διακοπές. Παλιότερα ούτε που το σκεφτόμαστε να κλείσουμε ένα πακέτο για εξωτερικό, μέσω γραφείου ταξιδίων, και να φύγουμε. Τι τριήμερα, τι διήμερα, τι πενταήμερα, όλο κάπου θα φεύγαμε. Και από τιμές, όχι ιδιαίτερα καλές. Αλλά δεν μας ενδιέφερε, και κακές να ήταν οι τιμές, λέγαμε πως ήταν ευκαιρία.

Αργότερα, όταν άρχισαν λίγο να στενεύουν τα οικονομικά περιθώρια και διαδόθηκε ευρέως το internet, αρχίσαμε να το ψάχνουμε λιγάκι από εκεί. Τι μας συμφέρει καλύτερα, ποια είναι η πιο οικονομική εναλλακτική από θέμα ξενοδοχείων, αεροπορικών γραμμών κτλ. Και επιπλέον ωραία είναι και η αυτονομία. Μόνος σου ρυθμίζεις το πρόγραμμα σου, μόνος σου το πληρώνεις, μόνος πας και μόνος έρχεσαι και δεν έχεις κανέναν να σου πει "σε δυο ώρες στο πούλμαν".

Εκτός όμως από το εκδρομικό-τουριστικό-περιπλανητικό στυλ ταξιδιού που σκοπό έχει να δούμε και κανένα τόπο, υπάρχει και το ταξίδι διακοπές "πάω κάπου και αράζω". Τύπου "all inclusive" σε spa. Αυτό είναι σχετικά οικονομικό, αλλά δεν ξέρω αν αρέσει στους Έλληνες. Κυρίως το προτιμούν οι πιο βόρειες ... φυλές  που έρχονται για οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα, ή σε άλλα νοτιότερα μέρη. Οι Έλληνες επέλεγαν αυτό το είδος διακοπών για το Πάσχα, ή του Αγίου Πνεύματος κτλ, εντός Ελλάδας, αλλά ήταν οι πρώτες "διακοπές" που ακρίβυναν, και έτσι οι Έλληνες προτίμησαν να φεύγουν εξωτερικό σε πόλεις όπως Βουδαπέστη, Πράγα κτλ για τα τριήμερα, τετραήμερα, που ήταν αρκετά πιο οικονομικά από την Ελλάδα. Δυστυχώς αυτό είναι η πραγματικότητα, συνέφερε καλύτερα το εξωτερικό, διότι οι εδώ "ξενοδόχοι" είχαν πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ, και εμείς δεν μπορούσαμε να λογαριάζουμε πια χωρίς τον ... ξενοδόχο.

Pool

Και πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε τι γίνεται, και ποιο δάνειο θα πάρουμε για να πάμε τις διακοπές μας, βρεθήκαμε στο άγριο τώρα, να παλεύουμε με χίλιους εχθρούς. Και μέσα σε όλες τις ανάγκες που τείνουν να μείνουν ακάλυπτες, και η ανάγκη για το όνειρο, η ανάγκη για την αλλαγή, η ανάγκη για τις διακοπές.  Τώρα πως θα κάνουμε διακοπές; Θα μπορέσουμε;

Έχουμε βέβαια το "σπίτι" μας στο χωριό, αλλά όλο εκεί θα πηγαίνουμε; Και Χριστούγεννα, και Καθαρή Δευτέρα, και Πάσχα, και Αγίου Πνεύματος, και καλοκαίρι; Και εκεί να πάει κάποιος, ένα σωρό έξοδα θα γίνουν, και δεν έχουμε ούτε το καθημερινό. Άσε που έρχεται και ο φόρος, και θα αναγκαστούμε να κόψουμε το ρεύμα επειδή ΔΕΝ έχουμε να τον πληρώσουμε, οπότε θα καθόμαστε ρομαντικά μπροστά στο τζάκι και εκεί θα ζεσταινόμαστε, εκεί θα μαγειρεύουμε, εκεί θα βράζουμε το νερό για να κάνουμε μπάνιο, και από το φως το τζακιού θα βλέπουμε ο ένας τον άλλο. Άρα;

Άρα να το νοικιάσουμε, και με τα χρήματα που θα κερδίσουμε να πάμε διακοπές όπου θέλουμε (ή να πληρώσουμε κανένα δάνειο, φόρο κτλ).

Cottage

Αυτή είναι μια τάση, μια εναλλακτική λύση για διακοπές,  που έχει ανθίσει σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Νοικιάζεις το εξοχικό σου, ή το σπίτι σου στην πόλη, ή μέρος του σπιτιού σου, ή τον καναπέ στο σαλόνι σου, για μια, δυο, πέντε μέρες ανάλογα με την συμφωνία, σε ταξιδιώτες που θέλουν να κάνουν διακοπές στην χώρα σου, και έχεις ένα καλό εισοδηματάκι.


SOFA
Εμείς θα το επιχειρήσουμε. Από καιρό θέλαμε να νοικιάσουμε το εξοχικό αλλά ψάχναμε στην εγχώρια αγορά, όπως ήταν λογικό. Τελικά απογοητευτήκαμε, από τα "φρούτα" που κυκλοφορούν, και λέμε να το βάλουμε στα sites για να δοκιμάσουμε την τύχη του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: