Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

Οικογένεια - Η πόρτα ανοίγει προς τα έξω


Η οικογένεια είναι δώρο Θεού για τον άνθρωπο. Όσοι μεγαλώσαμε μέσα σε οικογένεια, με δικούς μας ανθρώπους στο περιβάλλον μας, πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό γι αυτό, διότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν ευτύχισαν να έχουν αυτό το δώρο. 
Όμως ας μην γίνεται η οικογένεια τροχοπέδη για την ανεξαρτησία μας. Και θα εξηγήσω πως το εννοώ. 

Καμιά οικογένεια, είτε η πατρική μας, είτε αυτή που δημιουργήσαμε, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες μας. Ας μην θεωρούμε δεδομένο ότι οι δικοί μας άνθρωποι θα πρέπει να είναι εκεί για εμάς, σε όλες τις καταστάσεις μας, περιστάσεις μας, ανάγκες μας. 
Και επίσης ας μην θεωρούμε δεδομένο ότι θα μας δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις (ενδεχομένως να μην δώσουν και καθόλου απαντήσεις) στα ερωτήματα μας σχετικά με το "Γιατί δεν θέλεις να κάνουμε αυτό...", "Μήπως θα ήθελες να κάνουμε εκείνο...", "τι σκέφτεσαι για...", δηλαδή ερωτήματα που ίσως θεωρούμε απαραίτητα για την οργάνωση της οικογενειακής μας ζωής. Διότι μπορεί να μην ξέρουν τι να απαντήσουν, μπορεί να μην θέλουν να απαντήσουν, μπορεί να μην ταιριάζουμε σαν προσωπικότητες, οπότε η σιωπή μου προς απάντηση σου, εν τούτοις μπορεί να υπάρχει αγάπη.
Με μια κουβέντα θέλω να πω, ας μην βολευόμαστε μέσα στην οικογένεια. Υπάρχουν άτομα που προσπαθούν χρόνια, ουσιαστικά εγκλωβίζονται μέσα στην οικογένεια, διότι θέλουν να φτιάξουν τους ανθρώπους στα μέτρα τους, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες τους, είτε οι ανάγκες τους να "δώσουν", είτε οι ανάγκες τους να "πάρουν". Υπάρχουν άτομα που έχουν μια εξιδανικευμένη εικόνα της οικογένειας και των δυνατοτήτων της, και θέλουν να φτάσουν εκεί. Όμως αν αυτό είναι μονόπλευρο, εάν δεν έχει γίνει κοινή συμφωνία, που σπανίως γίνεται, δεν θα φτάσουμε ποτέ το επίπεδο που έχουμε στο μυαλό μας,  οι ανάγκες μας θα καλυφθούν όπως - όπως, και τελικά θα υποσιτιστούμε, καθώς καμιά οικογένεια δεν τα παρέχει όλα. 
Αυτός ο εγκλωβισμός συνήθως συμβαίνει από τον φόβο μας ότι ο έξω κόσμος δεν γυρίζει γύρω από εμάς, ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ότι θα δυσκολευτούμε. Αν έχουμε την τάση να νομίζουμε ότι θα κρυφτούμε μέσα στην οικογένεια και θα ελέγχουμε καλύτερα την κατάσταση, καθώς ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από εμάς, ενώ τα δυο-τρία άτομα της οικογένειας μπορούν να γυρίζουν γύρω μας, ας μας κοπεί αυτή η τάση. Ούτε τα άτομα της οικογένειας μας θέλουν να περιστρέφονται γύρω μας. 

Άλλωστε ο Χριστός εμάς κάλεσε. Μόνους μας, με τον σταυρό μας στον ώμο, και μέσα από στενό δρόμο. Σηκώνουμε λοιπόν τον σταυρό μας ταπεινά, βγαίνουμε από την πόρτα, και κατακτούμε κορυφές.