Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2016

INFERNO - μας κάηκε το κάρυ

Το Bradford πάντα ήταν η πόλη των μύλων. Ωστόσο, η περασμένη Πέμπτη 28/01/2016 ήταν μια μαύρη μέρα για την κληρονομιά του Bradford, καθώς το φημισμένο Drummonds Mill καταστράφηκε από μια κολασμένη φωτιά που μπορούσε να φανεί σε ολόκληρη την πόλη. Είναι λυπηρό να βλέπουμε πάνω από 155 χρόνια κληρονομιάς να καίγεται ολοσχερώς - και σίγουρα πολλοί κάτοικοι του Bradford θα έχουν αναμνήσεις από αυτόν τον μύλο.

Bradford is, as it always has been, a city of mills. However, Thursday was a dark day for our heritage as the renowned...
Posted by ALL ABOUT BRADFORD on Sunday, 31 January 2016




Ο ιστορικός μύλος, ονόματι Drummonds, ήταν κάποτε στην καρδιά του εμπορίου κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Ο μύλος άνοιξε το 1861.
Έγινε διατηρητέο κτίριο το 1979.
Ο μύλος έκλεισε το 2002, διότι δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί με φθηνότερες ξένες επιχειρήσεις, όπως συνέβη και στα περισσότερα εργοστάσια της πόλης.
Τα σχέδια υποβλήθηκαν το 2012 για την ανάπτυξη του μύλου σε διαμερίσματα και εταιρίες - όπως συμβαίνει με τους περισσότερους μύλους που όμως απολαμβάνουν κάποιας καλής τύχης.
Μέχρι τώρα όμως, τέσσερα χρόνια μετά, ο μύλος ήταν εκεί, κλειστός και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα άρχιζε κάποια ανακαίνιση. Ίσως κάπου να είχαν κολλήσει στα διαδικαστικά, και πιθανώς μια φωτιά να έδωσε την λύση του προβλήματος. Θα δούμε.
Γεμάτο είναι το Bradford από παλιά εργοστάσια, κλειστά, εγκαταλειμμένα, άσκημα και θλιβερά, που περιμένουν κάποιος να ενδιαφερθεί να τα αξιοποιήσει.
Από την άλλη υπάρχουν όμορφα παλιά κτήρια, ήδη ανακαινισμένα, που δίνουν στην πόλη ένα ιδιαίτερο χρώμα.


Νομίζω ότι η δυσκολία είναι ώσπου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Μετά όλα κυλούν γρήγορα.
Όταν ήρθαμε στην πόλη το 2012, στο κέντρο της υπήρχε μια τρύπα. Ένας τεράστιος κρατήρας, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα μέσα στο κέντρο πόλης. Κάτι είχαν γκρεμίσει και είχε μείνει έτσι να χάσκει. Τέλος του 2013 είδαμε ταμπέλα με τις εταιρίες που ανέλαβαν την ανοικοδόμηση. Είπαν τα Χριστούγεννα του 2015 θα είχαμε καινούργιο εμπορικό. Και όντως, 5/11/2015 άνοιξε το Broadway.





Γύρω από το εμπορικό εν τω μεταξύ, έχουν ανοίξει αρκετά clubs, pubs, κτλ, πάλι μέσα σε ανακαινισμένα εργοστάσια, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν την νεολαία μέσα στην πόλη, διότι το Leeds που βρίσκεται πολύ κοντά στο Bradford, τραβάει τον κόσμο και τα χρήματα του.
Η πόλη του Leeds είναι η μεγαλύτερη πόλη του Yorkshire και αποτελεί το κυριότερο κέντρο του εμπορίου και των επιχειρήσεων. Το Leeds είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι παραδοσιακές βιομηχανίες του Leeds ήταν μικτές. Δηλαδή βιομηχανίες που βασίζονταν στις υπηρεσίες, αλλά και βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και εξόρυξης άνθρακα.
Αυτή την στιγμή η οικονομία του Leeds βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στις υπηρεσίες.
Όμως το Leeds δεν είναι μόνο κέντρο επιχειρήσεων αλλά και σπουδαίος τόπος για αγορές, και διασκέδαση. Ένα μικρότερο Λονδίνο. Πως να το ανταγωνιστεί το καημένο το Bradford, που είχε την τύχη και την ατυχία να βρίσκεται δίπλα του;
Το Bradford είναι μια πόλη η οποία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί (αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο). Όταν μια εποχή τελειώνει, όταν οι πόροι παύουν να υπάρχουν, όταν ο πληθυσμός αλλάζει, τελικά έχουμε κάτι καινούργιο, κάτι άλλο από αυτό που ξέραμε. Και κυρίως το θέμα των πόρων είναι αυτό που προσδιορίζει τους ρυθμούς και την ανάπτυξη μια πόλης.
Όμως οι δύο κύριες πηγές της οικονομίας του Yorkshire, δηλαδή η κλωστοϋφαντουργία και η εξόρυξη άνθρακα, δεν υπάρχουν.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, και για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, υπήρχαν πολλά και γόνιμα ανθρακορυχεία στα νότια του Yorkshire, ιδιαίτερα γύρω από το Barnsley και το Wakefield. Ως αργά τη δεκαετία του 1970, ο αριθμός των ανθρακωρύχων που εργάζονται στην περιοχή ήταν εξαψήφιος. Η βιομηχανία τέθηκε υπό απειλή στις 6 Μαρτίου 1984, όταν το Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα ανακοίνωσε το κλείσιμο 20 ανθρακωρυχείων σε εθνικό επίπεδο (μερικά από αυτά στο νότιο Yorkshire). Μέχρι τον Μάρτιο του 2004, μόλις τρία ανθρακορυχεία παρέμεναν ανοικτά στην περιοχή. Τώρα δεν υπάρχει κανένα, το τελευταίο έκλεισε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου του 2015 σηματοδοτώντας το τέλος της εξόρυξης άνθρακα, όχι μόνο στοYorkshire, αλλά στη Βρετανία ως σύνολο.
Το Bradford, το Halifax, το Keighley και το Huddersfield ήταν κάποτε κέντρα μαλλιού, όμως το Bradford, to Dewsbury και to Keighley έχουν υποστεί πτώση στην οικονομία τους από τότε, και τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης.
Ωστόσο κατά τα γραφόμενα η οικονομία του Bradford είναι μια σημαντική δύναμη στην περιοχή, και προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο μέσα στο 2016, καθώς στην πόλη έχουν την έδρα τους αρκετά μεγάλες εταιρείες, ιδίως χρηματοδότησης (Yorkshire Building Society, Provident Financial, Santander UK), κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (British Wool Marketing Board, Bulmer και Lumb Group), χημικών προϊόντων (BASF, Nufarm UK), ηλεκτρονικών (Pace Micro, Filtronic), μηχανολογίας (NG Bailey, Powell Switchgea), και κατασκευαστικής, (Denso Marston, Bailey Offsite, Hallmark Cards UK και Seabrook Potato Crisps). Επίσης η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons έχει την έδρα της στο Bradford, και η εταιρεία κοινής ωφελείας νερού Yorkshire Water.
Όμως αυτά δεν είναι αρκετά για να δώσουν στην πόλη μια καλή θέση σε σχέση με άλλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και με άλλες γειτονικές πόλεις του Yorkshire.
Για παράδειγμα το Leeds κατάφερε να κάνει ανάπτυξη βασιζόμενο στις υπηρεσίες.
Επίσης το Sheffield που και αυτού η οικονομία βασιζόταν κάποτε στις βαριές βιομηχανίες της εξόρυξης άνθρακα και τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, οι οποίες παρήκμασαν, κατάφερε να προσελκύσει τριτογενή και διοικητικές επιχειρήσεις και κυρίως λιανικό εμπόριο. Ωστόσο, ενώ η βαριά βιομηχανία του Sheffield έχει μειωθεί, η περιοχή επαναπροσδιορίστηκε ως κέντρο εξειδικευμένης μηχανολογίας. Ένα σύμπλεγμα των εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας, όπως το Ινστιτούτο συγκόλλησης και το Advanced Manufacturing Research Centre (AMRC)
with Boeing, έχουν συμβάλει στην αύξηση της προβολής της περιοχής και έχουν φέρει σημαντικές επενδύσεις στο Yorkshire. 
Το Bradford παρόλο που έχει κάποιες δυνατότητες, παραμένει πίσω από τις άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο φτωχός συγγενής, κατάπτυστο και περιγέλαστο κυρίως από τους ίδιους του τους κατοίκους, οι οποίοι δεν δέχονται καμιά καλή κουβέντα για την πόλη τους, αλλά ταυτόχρονα δεν το αλλάζουν με τίποτα.
Θα επανέλθω με ανάρτηση σχετικά με το Yorkshire και το Bradford. Πάντως για να πω κάτι ευχάριστο, το 2015 το Bradford στέφτηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά Πρωτεύουσα του κάρυ της Βρετανίας, οπότε υποθέτω δεν χρειάζεται να ψάχνουμε και πολύ την εξειδίκευση της πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: