Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2010

Αγάπη - μια προσέγγιση

Θα επιχειρήσω μια μικρή ανάλυση στο θέμα της αγάπης, διότι άμεσα ή έμμεσα μου ζητήθηκε, και επειδή και εγώ νευριάζω όταν ο άλλος αρχίσει να μιλάει σαν θρησκευτικό πολυβόλο παπαγαλίζοντας εδάφια, δεν θέλω να πέσω στα ίδια λάθη. Εν τούτοις το θέμα της ανάλυσης είναι επικίνδυνο, διότι το μυαλό μας είναι πεπερασμένο, όπως και ο αριθμός των λέξεων μας. Οπότε, μπορεί ακούγοντας ένα εδάφιο από την Γραφή, να αντιληφθούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας περισσότερο και σωστότερα το θέμα, όταν όμως πάμε να το αναλύσουμε ή να το εξηγήσουμε, αναγκαστικά θα περάσει μέσα από τις πεπερασμένες παραστάσεις και εικόνες του μυαλού μας και μάλλον θα βγει ελλιπές ή διαστρεβλωμένο. 

Για μένα λοιπόν "έχω αγάπη" σημαίνει: βγαίνω στον δρόμο να πάω στην δουλειά μου, βρίσκομαι σε ένα φοβερό μποτιλιάρισμα, τυχαίο και απρόβλεπτο, και δεν χάνω το κέφι μου, δεν νευριάζω, δεν γίνεται το στομάχι μου κόμπος. Ατάραχος/η εμπιστεύομαι ότι τελικά θα είμαι στην ώρα μου. Είμαι βέβαιος ότι θα φτάσω εγκαίρως, και νιώθω όμορφα, μια παρέα με τους άλλους μποτιλιαρισμένους. Όσο διαρκεί το απολαμβάνω.

Βλέπω τις εξελίξεις από την κρίση στην τηλεόραση. Ένας χαμός! Ετοιμάζονται να μας πάρουν τα σώβρακα. Δεν φοβάμαι, δεν βρίζω τους προηγούμενους, τους επόμενους, τους γονείς μου, τον άντρα μου/γυναίκα μου κτλ, επειδή δεν μου έχουν εξασφαλίσει το "απυρόβλητο", επειδή "δεν με άκουσαν τότε που ... και αν με είχαν τότε, τώρα δεν θα ... " έστω και αν είχα δίκιο! Δίνω με χαρά το σώβρακο μου, και συνεχίζω την ζωή μου απελευθερωμένος, ελπίζοντας ότι το επόμενο βρακί μου θα είναι μεταξωτό, διότι με όλες αυτές τις ταλαιπωρίες, τώρα έχω αποκτήσει επιδέξιο κώλο. 


Όταν "έχω αγάπη" δεν ζητάω να περάσει το δικό μου. Ζητάω να γίνει το καλύτερο. Αυτό επιδιώκω. Να γίνει το καλύτερο για όλους. Δεν προσπαθώ να κρατήσω ανθρώπους κοντά μου με χίλιες δυο παραχωρήσεις και θυσίες, χάνοντας τον εαυτό μου. Είμαι αυτό που είμαι, ελεύθερα και ειλικρινά, και πιστεύω ότι η αγάπη θα κρατήσει κοντά μου αυτόν που έχω ανάγκη και αυτόν που με έχει ανάγκη, πάντα για το καλύτερο. Και όταν τα πράγματα πάνε καλύτερα δεν περιφέρομαι σαν γύφτικο σκεπάρνι διαλαλώντας το μεγαλείο μου, και πως τα κατάφερα, αλλά ευχαριστώ το Θεό για την Χάρη του που λειτούργησε σε μένα!


Αυτά για την ώρα...
Ίσως γράψω κάτι και για την αγάπη στα παιδιά μας, ίσως και όχι. 


Να είστε καλά και να περνάτε όμορφα. 



12 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Σου έχει τύχει να διαβάζεις κάτι και να σου κόβεται η ανάσα.. γιατί ταυτίζεσαι απόλυτα;
Αυτό έπαθα.. Σ΄ευχαριστώ!

Τα φιλιά μου.

Unknown είπε...

Και εγώ σε ευχαριστώ Αντιγόνη μου!

Έχεις την αγάπη μου!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Σωστο....πολυ σωστό.....μπορείς ομως;;;;;

Vrakas Kostas είπε...

Αγαπημενη μου Lily:)

Αφου αφησω μια ομορφη καλησπερα,
θα αφησω και ενα ΜΠΡΑΒΟ με κεφαλαια
για την αναρτηση σου!
Μην θεωρηθει καθολου τυπικο η; κομπλιμεντο.
Την βρισκω αψογη,
και ουσιαστικη.
Το ιδιο χρησιμη,
γιατι "συμπληρωνει" και εξηγει ορισμενα για τις προηγουμενες αναρτησεις σου,
και για τα ερωτηματα/σχολια που δεχθηκες,ακομα κι απο μενα.

Συμφωνω απολυτα με το: "Εν τούτοις το θέμα της ανάλυσης είναι επικίνδυνο, διότι το μυαλό μας είναι πεπερασμένο, όπως και ο αριθμός των λέξεων μας. Οπότε, μπορεί ακούγοντας ένα εδάφιο από την Γραφή, να αντιληφθούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας περισσότερο και σωστότερα το θέμα, όταν όμως πάμε να το αναλύσουμε ή να το εξηγήσουμε, αναγκαστικά θα περάσει μέσα από τις πεπερασμένες παραστάσεις και εικόνες του μυαλού μας και μάλλον θα βγει ελλιπές ή διαστρεβλωμένο."
Επαναλαμβανω:Εχεις δικιο.
Οποιος δεν μπορει να καταλαβει το αποσταγμα μιας θρησκευτικης εννοιας, που παρατιθεται χιλιαδες χρονια ουσιαστικα και στεκει εκει "αλωβητο" απο τους καθε λογης..αμφισβητιες,
μαλλον δεν θα καταλαβει και απο την αναλυση σου!
Απλα αυτη χρειαζεται,για να δειξεις οτι ειναι ..κτημα σου..και οτι γνωριζεις σε βαθος.
Παραθετεις θεμα που πιστευεις ακραδαντα,αλλα δεν δεχεσαι ..διαπραγματευσεις ..πανω σε αυτο!

Τι αλλο να πει και να εκφρασει κανεις για την πραγματικη αγαπη;!
Η αγαπη περικλειει τα παντα!

Χαρηκα δε παρα πολυ,και με την σημερινη σου αναφορα,
αλλα και με την απαντηση σε σχολιο στην Δεσποινα στην προηγουμενη αναρτηση σου:
"Όταν υπάρχει αγάπη, με την πλατιά χριστιανική έννοια, όπως και να διαχειριστούμε μια κατάσταση, είτε πλησιάζοντας είτε αποχωρώντας, θα είναι για καλό."
Στο μονο που εχω να προσθεσω κατι,
με μια ελαφρια αντιρηση,ειναι στην αναφορα σου στην αγαπη..σαν αναγκη:
"και πιστεύω ότι η αγάπη θα κρατήσει κοντά μου αυτόν που έχω ανάγκη και αυτόν που με έχει ανάγκη,"
Η αγαπη,ποτε δεν θα πρεπει να ειναι ..αναγκη.
Και καμια φορα,πρεπει να κανουμε για αυτην..και θυσιες.
Ελπιζω να ερμηνευθω σωστα.

Και παλι μπραβο!
Εχεις την αγαπη μου κοριτσι!

Υγ..Να γραφεις συχνα ετσι!

"ζαχαρούλα.." είπε...

αυτό θα πει ουσιαστική αγάπη.... συμφωνώ μαζί σου καλή μου!!

σε καληνυχτίζω...

Unknown είπε...

Καλημέρα Ρίκη μου

Αχ βρε Ρίκη μου...μπορείς καλή μου, μπορείς. Με την βοήθεια του Κυρίου όλα τα μπορούμε

Την αγάπη μου!

Unknown είπε...

Καλημέρα Κωστή μου!

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, και ναι, με παρακίνησες να αναλύσω λίγο παραπάνω. Χαίρομαι βεβαίως και πάλι που κατάλαβες την θέση μου, γιατί δεν τα αναλύουμε και πολύ αυτά τα θέματα.
Όμως η αγάπη είναι για μας, είναι για τους ανθρώπους, άρα πρέπει να περάσει και μέσα από το μυαλό μας, για να γίνει δικό μας βίωμα και κατάσταση ψυχής.
Να σου απαντήσω και λίγο στην αντίρρηση σου. Η αγάπη δεν ξέρω αν είναι ανάγκη, ωστόσο ποιος μπορεί να ζει χωρίς αγάπη; Όμως εγώ δεν είπα ακριβώς αυτό, είπα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τις χίλιες δυο παραχωρήσεις για να κρατήσουμε κάποιον κοντά μας, διότι αν υπάρχει αγάπη, η αγάπη θα κρατήσει κοντά μας εκείνον τον άνθρωπο που πρέπει να είναι κοντά μας. Και επίσης συμφωνώ, για την αγάπη κάνουμε θυσίες. Το είπα. Δεν ζητάμε να γίνει το δικό μας που σημαίνει θυσιάζουμε τον εγωισμό μας.

Να είσαι καλά Κωστή μου!
Την αγάπη μου!

Unknown είπε...

Καλημέρα Ζαχαρούλα μου!

Να είσαι καλά κορίτσι μου και πάντα με αγάπη!

δεσποιναριον είπε...

Λιλακο μου, Με βρισκεις να συμφωνω περισσοτερο με το τελευταιο.
Το πρωτο το ονομαζω υπομονη γιατι δεν εχει να κανει με ανθρωπινες σχεσεις. Στα περισσοτερα μποτιλιαρισματα το απολαμβανω, οταν ομως εχω να προλαβω μια πτηση, η μια εκδηλωση ας πουμε, γινεται το στομαχι μου λιγο κομπος κι αυτο δεν εχει καμια σχεση με αγαπη, ειμαι ανυπομονη.
Το δευτερο ειναι διαθεση για συνεργασια και καλη θεληση. Εχει να κανει με καταστασεις που εχουμε να αντιμετωπισουμε.
Στο τελευταιο βρισκομαστε πια αντιμετωποι με το θεμα των ανθρωπινων σχεσεων. Αγαπη ειναι να μην ειμαι εγωϊστρια. Να ζυγιζω τις αποψεις των ανθρωπων που λαω οτι ειναι αντικειμενα της αγαπης μου. Και να μην αποφασιζω αναλογα με το συμφερον μου. Να ζητω συγγνωμη αν κανω λαθος και να μη την θεωρω αυτονοητη. Να μη κατηγορω αβιαστα οποιον βρεθει στο διαβα μου, αλλα να σκεφτομαι πρωτα οτι δεν ειμαστε ολοι ιδιοι.
Τις γραφες τις μεταφραζει κανεις (συνηθως) οπως τον βολευει. Αυτα ομως γραφτηκαν σε μια εποχη που ο εγωϊσμος δεν ειχε την ιδια εννοια με σημερα, Και δεν εννοω πριν εικοσι χρονια, εννοω σημερα, Οι κοινωνικοοικονομικες συνθηκες οπου ο εγωϊσμος εχει αυξηθειπαραλληλα με τον αγωνα επιβιωσης.
Την αγαπη μου Λιλακο.

x-man είπε...

kalimera
Simfwnw me tin proseggisi sou.

Voithiste kai eseis na plimirisei to net apo agapi.(cmyblog - thanks)

Unknown είπε...

Καλημέρα Δεσποινάκι μου!

Ναι, καταλαβαίνω πολύ καλά τι θέλεις να πεις. Άλλωστε είχα και από αλλού αυτή την "ένσταση" ας πούμε, σχετικά με την υπομονή.
Όμως εγώ θεωρώ, και ίσως βέβαια να είναι η δική μου άποψη και να μην είναι απόλυτα σωστό, ότι όποιος "έχει αγάπη" μέσα του, είναι σαν να βρίσκεται σε μια κατάσταση "έρωτα" για τα πάντα, και δεν πολυενοχλείται με καταστάσεις που άλλοτε θα του φαίνονταν πιεστικές.
Όπως και το δεύτερο. Και η διάθεση συνεργασίας προϋποθέτει μια βάση αγάπης.
Δηλαδή δεν τοποθέτησα την αγάπη μόνο ως προς τον άνθρωπο, αλλά σαν εσωτερική μας κατάσταση, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.
Ο εγωισμός για μένα δεν είναι κάτι καλό, δεν βοηθάει στην επιβίωση, σε καμιά εποχή. Έχει αυξηθεί ο εγωισμός επειδή φοβόμαστε και πάμε από κάπου να κρατηθούμε, όμως δεν σημαίνει ότι μας βγάζει και από την δυσκολία. Τέλος πάντων...
Σε καλημερίζω και πάλι Δεσποινάκι, να περάσεις όμορφα,
φιλιά!

Unknown είπε...

Καλημέρα x-man

σε ευχαριστώ πολύ. Θα κάνω ότι μπορώ.