Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2011

An interesring trip | Gearrannan Blackhouses | Ένα ενδιαφέρον ταξίδι

Gearrannan Blackhouses: Ένα χωριό στην άκρη του Ατλαντικού, στο νησί Lewis (Ιsle of Lewis) της Σκωτίας. 
Gearrannan Blackhouses
Gearrannan Blackhouses[x]
by IrenicRhonda
Το Garenin (στα "γκάλικ" σκωτσέζικα : Na Gearrannan) είναι ένας δήμος "μικροκαλλιεργητών" που βρίσκεται στη δυτική ακτή της νήσου  Lewis στο Outer Hebrides της Σκωτίας.

Το Garenin ανήκει στο δήμο του Carloway και έχει πληθυσμό περίπου 80 άτομα. Το χωριό σήμερα είναι γνωστό για το "Blackhouse Village", μια "γειτονιά" η οποία αποτελείται από 9 αναστηλωμένα παραδοσιακά σπίτια με αχυροσκεπή (Thatched). Το χωριό βρίσκεται στο τέλος του δρόμου Garenin δίπλα στον τοπικό κόλπο. Τα σπίτια αυτά κατοικούντο μέχρι το 1974, και ήταν τα τελευταία του είδους που κατοικούντο στα Western Isles.

Το 1989 ιδρύθηκε η Garenin Trust (Urras nan Geàrrannan) για να τα αναστηλώσει. Χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να γίνει η πλήρης αποκατάσταση και σήμερα το "BlackhouseVillage" διοικείται από την Gearrannan Village Ltd και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για τους τουρίστες και την τοπική κοινωνία. Υπήρχε ξενώνας νεότητας που έκλεισε το Μάιο του 2011, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τέσσερα αυτόνομα σπίτια (προσφέρονται για το είδος των διακοπών που αναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτηση)Υπάρχει μια καφετέρια, ένα μουσείο, ένα "resource centre" και ένα μικρό κατάστημα με είδη δώρων. Το BlackhouseVillage είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, εκτός από το κατάστημα με τα είδη των δώρων και το καφέ, τα οποία είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Υπάρχει ιστοσελίδα για τις online κρατήσεις. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα θα ακούσετε και μια εισαγωγή στα "γκάλικ". Τα γκάλικ σκωτσέζικα είναι τοπική διάλεκτος της Σκωτίας που προέρχεται από την κέλτικη γλώσσα.

Όσον αφορά στα Blackhouses, γενικά δεν είναι πάνω από 150 ετών κατασκευές, αλλά εγκαταλείφθηκαν σχετικά γρήγορα, διότι ήταν αρκετά πρωτόγονα. Ζώα και άνθρωποι έμπαιναν από την ίδια πόρτα, αλλά κοιμόντουσαν σε διαφορετικές πλευρές του δωματίου. Εν τούτοις η ιστορία τους, οι "ρίζες τους" μπορεί να είναι και περισσότερο των 1000 ετών, αλλά είναι λιγάκι ασαφές από που ακριβώς προέρχονται. Ίσως γιατί οι πρώτες - πρώτες κατασκευές που ήταν φτιαγμένες από άχυρο και χορτάρι εξαφανίστηκαν τελείως. Πάντως αυτά που βρίσκονται στο νησί Lewis είναι σαφώς πιο γερά για να ανταπεξέρχονται στις άγριες καιρικές συνθήκες. Χαμηλές στρογγυλεμένες στέγεςπερίτεχνα δεμένες για να αντιστέκονται στους δυνατούς ανέμους του Ατλαντικού, και χοντροί τοίχοι που παρέχουν μόνωση και υποστήριξη στις πλάγια δυνάμεις που αναπτύσσονται από την  οροφή.
Blackhouse interior again
Εσωτερικό σπιτιού από John of Bothwell

Blackhouse Village Isle of Lewis Outer Hebrides Scotland UK A002

 Φωτογραφία από το flickr από lightroomphotos' photostream  

Blackhouse Village Isle of Lewis Outer Hebrides Scotland UK A001

Φωτογραφία από το flickr από lightroomphotos' photostream  

Σας δίνω και ακόμα μια ιστοσελίδα σε περίπτωση που θέλετε να κλείσετε διακοπές σε ένα blackhouse, αλλά στο Isle of Harris. Και το isle of Harris πάνω στο ίδιο νησί βρίσκεται, απλά νοτιότερα
.

View Larger Map
Κάπου εκεί στο Α (Scarista) βρίσκεται αυτό το blackhouse. Βλέπετε πόσο εύκολα είναι τα ταξίδια πλέον;

Δεν υπάρχουν σχόλια: