Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Τα how to, τα trends και το blogging (Συνέχεια)

Όσον αφορά στο blogging, όσοι είστε παλιοί blogaδώροι, θα τα ξέρετε πια όλα, και δεν θα υπάρχει κάτι που να μην το έχετε δοκιμάσει, εξετάσει, ή βιώσει εμπειρικά. Θα έχετε ήδη κάνει τους κύκλους σας, το αναγνωστικό σας κοινό και θα έχετε ήδη καταλήξει σε παγιωμένα (ή παγωμένα) συμπεράσματα. Άλλωστε, όπως είπαμε και στο προηγούμενο, εμμέσως πλην σαφώς, τα πράγματα στο χώρο του blogging έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Όλο και περισσότερα ειδησεογραφικά blogs ξεπηδούν, όλο και πιο πρόχειρα, όλο και πιο "εμπορικά" με την κακή έννοια. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν εξαπλωθεί, και έτσι το blogging σαν άμεση προσωπική έκφραση έχει χάσει κατά πολύ την αίγλη των περασμένων χρόνων.

Ωστόσο υπάρχουν καινούργια άτομα στο χώρο.  Και πρέπει να υπάρχουν, διότι ένα blog είναι μια δημιουργία. Ένας χώρος προσωπικός και "γραμμένος-κρατημένος" χρόνος που ακόμα και να σταματήσεις να τον ανανεώνεις (τον χωροχρόνο σου), πηγαίνεις πίσω στο παρελθόν όποτε θέλεις, και βλέπεις...  Λοιπόν γι αυτούς που θέλουν να μπουν στο χώρο, και αναρωτιόνται τι και πως να γράψουν, υπάρχουν δυο βασικές κατευθύνσεις, και οι δύο βγαλμένες από τα how to του επιτυχημένου blogging.

A) Γράψε για κάτι που σε ενδιαφέρει. Ποιο είναι το ενδιαφέρον σου; Όσο και "περίεργο" να είναι, όσο και "μοναδικό", θα βρεθούν αναγνώστες που να σε ακολουθούν. Εστίασε όσο πιο πολύ μπορείς και γράφε γι αυτό. Αρκεί να αγαπάς το αντικείμενο για το οποίο γράφεις και να το υπηρετείς με συνέπεια και ... συνέχεια, και θα έχει επιτυχία.
Ερώτηση: Δηλαδή θα έχω αρκετούς αναγνώστες ώστε να μπορέσω να βάλω διαφημίσεις πάνω στο blog και να βγάλω ένα "καλό" προσωπικό εισόδημα;
Απάντηση: Δεν ξέρω. Είπαμε και πριν ότι δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας, ούτε εύκολο κέρδος. 
Ερώτηση: Ναι, αλλά τώρα είπες ότι θα έχει "επιτυχία"...
Απάντηση: Η επιτυχία είναι ότι θα γράφεις γι αυτό που σου αρέσει, και σίγουρα θα βρεθούν άνθρωποι που θα το εκτιμήσουν και θα σε ακολουθούν. Μπορεί να έχει και χρήματα, και πολλά άλλα. Αλλά μην ξεχνάς ότι υπάρχει και η δεύτερη κατεύθυνση.


B) Γράψε για κάτι που ενδιαφέρει τους άλλους. Τι συζητάνε; Τι τους ενδιαφέρει; Γράφε για αυτό, όσο και να μην σου αρέσει το θέμα. Άλλωστε στην ζωή δεν κάνουμε πάντα ότι μας αρέσει. Αξίζει τον κόπο μια "μικρή" θυσία αν είναι να έχεις το αποτέλεσμα, δηλαδή πολλούς, μα πάρα πολλούς αναγνώστες, που αντιστοιχούν σε πολλά κλικς σε διαφημίσεις, και μετά σε μια καλή επιταγή, στο τέλος του μήνα. 
Ερώτηση: Πως ξέρω τι αρέσει στον κόσμο;
Απάντηση: Υπάρχουν εργαλεία για να βοηθηθείς. Ένας εύκολος τρόπος για να πάρεις μια ιδέα, είναι το Google Trends. Αρχίζεις με 2 θέματα που ψυχανεμίζεσαι ότι μπορεί να ενδιαφέρουν, χρησιμοποιείς το εργαλείο και βλέπεις πιο θέμα (keyword) ψάχνει ο κόσμος περισσότερο. Οπότε γράφεις γι αυτό. Με σκοπό βέβαια να σε βρουν διάφοροι που ψάχνουν από τα search engines, και όχι τόσο να αποκτήσεις πιστούς φίλους. (γενικά τα blogs της google πηγαίνουν ψηλά στις αναζητήσεις, οπότε ο blogger είναι μια καλή πλατφόρμα για να ανοίξεις blog). 

Παράδειγμα για το google trends θα δώσουμε στη συνέχεια...

PS Για μένα είναι λάθος οι πάρα πολύ μεγάλες αναρτήσεις. Καλύτερα, αν είναι μεγάλο το θέμα, να το γράφουμε σταδιακά. Μην ξεχνάτε ότι το laptop, υπολογιστής κτλ, δεν είναι βιβλίο και κουράζει περισσότερο. Λοιπόν γράφουμε τόσο όσο χωράει περίπου σε μια οθόνη. Όταν κάποιος πρέπει να κάνει scroll κάτω και κάτω και κάτω, είναι μπέρδεμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: