Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2011

Θολώνοντας το φόντο μας| How to blur the background using aperture

Στην φωτογραφία επάνω, βλέπουμε ένα τρόπο για να θολώσουμε το φόντο-background-τοπίο, ενώ τα αντικείμενα μπροστά φαίνονται στην λεπτομέρεια τους. Ωστόσο, αν και αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος, ιδίως αν μετατρέψουμε το σαλόνι μας σε τεκέ, δεν είναι "υγιεινός", και καταλήγει και απαγορευμένος καμιά φορά. Όσον αφορά στο θόλωμα του φόντου σε εξοχή-δάσος δεν ενδείκνυται καθόλου διότι θα μας πιάσουν για εμπρησμό. 
Οπότε ας δούμε πως μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα μόνο με την μηχανή μας και κάνοντας λίγη εξάσκηση στο διάφραγμα, δηλαδή στο f-stop. 
Θα πρέπει να έχουμε μια μηχανή που μπορούμε να χειριστούμε το f της. Είπαμε ότι το f, διάφραγμα, όσο μικρότερη τιμή παίρνει, τόσο πιο πολύ ανοίγει για να μπει περισσότερο φως. Αν το ανοίξουμε λοιπόν πολύ, δίνοντας του την μικρότερη τιμή που μπορεί να πάρει στη μηχανή μας και εστιάσουμε στο αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, θα βγει το αντικείμενο φωτεινό και στην λεπτομέρεια του, ενώ το φόντο θολό. Περίπου όπως συμβαίνει και με τα μάτια μας. Όταν κοιτάμε κάποιο αντικείμενο επίμονα, που βρίσκεται μπροστά μας, η περιφερειακή μας όραση θολώνει.
 Αυτές οι φωτογραφίες έχουν βγει με την Olympus. Το έβαλα στο manual, M, και το f στο 2.8 που είναι η μικρότερη τιμή που μπορεί να πάρει. Το ISO έτσι και αλλιώς δεν πάει πάνω από 400, και το κλείστρο 1/15 και 1/20. Αν και σχετικά σκοτεινά , με τεχνητό φως , δεν έδωσα μικρότερη ταχύτητα για να λειτουργήσει το f.

Μπορείτε να επισκεφτείτε πλέον την φωτογραφική μας πλατφόρμα, blog, για περισσότερες πληροφορίες και online παροχές. Επίσης κοιτάξτε αυτή την ανάρτηση για πιο αναλυτικά.

2 σχόλια:

Heliotypon είπε...

Μπράβα! Σωστά τα λές. Κι εγώ έχω γράψει ένα φυλλάδιάκι για όλα αυτά. 12 σελίδες είναι για τους αρχάριους. Αν το θέλεις στο στέλνω, αν και όπως βλέπω, εσύ τα ξέρεις καλλίτερα από μένα...
ΥΓ: Ξέρεις πώς λένε οι γιαπωνέζοι τη θολούρα που παράγει το μεγάλο διάφραγμα; "Bokeh" και βαθμολογούν τους φακούς με το πόσο καλό bokeh παράγουν.

Unknown είπε...

Καλημέρα! Προχτές τα μελετούσα τα Bokeh :). Στο Flickr ανέβασα κάποιες φότος με bokeh, αλλά δεν έγραψα γι αυτά διότι ακόμα δεν μου είχε γίνει πολύ "συνειδητό" το πως παράγονται. (εννοώ το να υπάρχουν και κάποια σχεδιάκια από φωτάκια κτλ)
Στην επόμενη ανάρτηση μάλλον θα πω και γι αυτό!