Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2011

Συμβουλές για φωτογράφιση σε εσωτερικό χώρο (για αρχάριους)| Taking indoor pictures

(Ελεύθερη μετάφραση από το Centsational Girl)


1. Επενδύστε σε μια καλή φωτογραφική μηχανή:

Έχω διαβάσει μερικές αναρτήσεις από bloggers που χρησιμοποιούν απλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, και πιστεύω ότι απλές αυτόματες μηχανούλες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια πραγματικά πολύ καλή φωτογραφία. Ωστόσο, μια καλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR με επιλογές στις ρυθμίσεις (F-stop, ταχύτητα κλείστρου, ευαισθησία ISO, ισορροπία λευκού, κλπ.) είναι το καλύτερο εισιτήριο για φωτογράφηση υψηλής ποιότητας σε εσωτερικό χώρο, απλά επειδή επιτρέπει στο χρήστη να χειριστεί την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται το φακό. Και το φως παίζει σημαντικό ρόλο κατά την φωτογράφιση εσωτερικού χώρου. 


2. Διαβάστε εγχειρίδιο σας και αναπτύξτε μια προσωπική σχέση με την μηχανή σας

Η ικανότητα να ελέγχετε τις ρυθμίσεις του φωτός της φωτογραφικής μηχανής κάνει όλη τη διαφορά σε κάποιο τόπο με λιγότερο ιδανικές συνθήκες φωτός, ειδικά όταν πραγματοποιείτε λήψεις εσωτερικών χώρων ή λεπτομερή πλάναΚάθε μηχανή είναι ελαφρώς διαφορετική, έτσι πρέπει να ασχοληθείτε αρκετά με την μηχανή σας και να μάθετε πως γίνονται η ρυθμίσεις για να χειριστείτε τα πλάνα. 

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο στην αρχή να διαβάσει κάποιος το manual, διότι χρησιμοποιούνται πολλοί τεχνικοί όροι. Δεν θέλει άγχος και βιασύνες. Σιγά - σιγά, ένα - ένα για να το εμπεδώσετε και να μπορέσετε να το εφαρμόστε σωστά. Αφού μάθετε κάτι και το κατέχετε, τότε πάμε πάρα κάτω.

3. Μάθετε το μαγικό τρίγωνο
Μελετώντας εγχειρίδιο σας θα μάθετε τους τρεις τρόπους για να τραβήξετε το φως στο φακό σας, όταν φωτογραφίζετε και το φυσικό φως δεν είναι αρκετόΑυτοί περιλαμβάνουν 1) τη διεύρυνση του διαφράγματος 2) η επιβράδυνση της ταχύτητας κλείστρου σας και 3) την αύξηση της ευαισθησίας ISO. Μπορεί να είναι λιγάκι δύσκολο στην αρχή, αλλά θα εκπλαγείτε όταν εσείς οι ίδιοι τα εφαρμόζετε και θα είστε σε θέση να κατανοήσετε τα βασικά  με λίγη απομνημόνευση και την πρακτική. Εδώ είναι τα βασικά: α) Διάφραγμα: Είναι το πλάτος του ανοίγματος του φακού σας και μετριέται αριθμητικά σε αυτό που ονομάζονται f-stop (f / 4, f/5.6, f / 8, κλπ)ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η χαμηλότερη τιμή στο f-stop μεταφράζεται σε ένα ευρύτερο άνοιγμα που σημαίνει ότι το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο και περισσότερο φως θα μπει στο φακό. Η μείωση (ή διεύρυνση) στο f-stop μειώνει επίσης το βάθος του πεδίου που οδηγεί σε ένα φόντο πιο θαμπό αλλά η εικόνα θα είναι πιο καθαρή (καλύτερη για φωτογράφιση με λεπτομέρειες)

Η αύξηση του αριθμού των f-stop σας μειώνει το μέγεθος του ανοίγματος που μειώνει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο φακό, αλλά επίσης αυξάνει το βάθος του πεδίου (ιδανικό για να φωτογραφίζουμε μεγάλο δωμάτιο) Μια χαμηλότερη τιμή στο f-stop ισούται με ένα μεγαλύτερο ποσό του φωτός, και η αύξηση του f-stop ισούται με λιγότερη ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο φακό. Σκεφτείτε το σαν τις κόρες των ματιών, που μεγαλώνουν σε σκοτεινά περιβάλλοντα και μικραίνουν σε έντονο ηλιακό φως. Είναι το ίδιο με το διάφραγμα, θα πρέπει να έχετε ένα ευρύτερο άνοιγμα (ή μεγαλύτερο στις κόρες των ματιών) σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (ευρύτερη = μικρότερο αριθμό) και ένα μικρότερο άνοιγμα σε έντονο φως (μικρότερη = υψηλότερο αριθμό).

β) Ταχύτητα κλείστρου: η ταχύτητα του κλείστρου είναι η αριθμητική αναπαράσταση του χρόνου έκθεσης. Με άλλα λόγια πρόκειται για τη μέτρηση του χρόνου που είναι ανοιχτός ο φακός όταν παίρνετε την φωτογραφία σας. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πιο αργή ταχύτητα κλείστρου αφήνει περισσότερο φως να εισέλθει φακό σας σε σκοτεινότερο περιβάλλον, καθώς δύει ο ήλιος ή σε συννεφιασμένες ημέρες. Ωστόσο, μια πιο αργή (ή χαμηλότερη) ταχύτητα του κλείστρου (ειδικά κάτω από 1 / 10) μπορεί να κάνει τη λήψη σας θολή (κουνημένη) επειδή ο φακό σας είναι ανοιχτός περισσότερο, έτσι είναι καλύτερο να σταθεροποιηθεί η κάμερά σας σε μια ακίνητη επιφάνεια ή σε ένα τρίποδο. Σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε να εργαστείτε με χαμηλές ταχύτητες κλείστρου, αλλά κατά τη λήψη ανθρώπων σε δράση θα καταλήξετε σε θόλωμα. Αλλά επειδή αυτό είναι ένα άρθρο για εσωτερικούς χώρους, και όχι για πλάνα δράσης, θεωρείστε ότι έχετε αυτή την πρόσθετη επιλογή της επιβράδυνσης της ταχύτητας κλείστρου στο 1 / 10 ή πιο κάτω για να δώσει περισσότερο φως στο φακό, επειδή το θέμα σας δεν κινείται. γ) Ευαισθησία ISO: αυτή είναι η ευαισθησία της φωτογραφικής μηχανής σας στο φως το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τη φωτογραφική σας μηχανή 100 - 1600 ή νεότερη έκδοση, ανάλογα με την κάμερα. Όσο υψηλότερη είναι η ρύθμιση ISO, τόσο πιο ευαίσθητη φωτογραφική μηχανή σας είναι στο φως. Ένα υψηλότερο ISO μεταφράζεται  σε μια λαμπρότερη εικόνα, ωστόσο υψηλότερο ISO οδηγεί σε πιο «θορυβώδης» εικόνες, οπότε είναι καλύτερο να κρατηθεί το ISO σας όσο το δυνατόν χαμηλότερα, συνήθως κάτω από 1000. Αυτοί είναι οι τρεις τρόποι που χρησιμοποιώ πάντα για να χειριστείτε την κάμερα μου, όταν φωτογραφίζω εικόνες των δωματίων ή  έργων. Αν χρειαστώ περισσότερο φως, θα διευρύνω απλά το f-stop, θα μειώσω την ταχύτητας του κλείστρου μου, και / ή το ISO.

Την πιο πάνω φωτογραφία την έχω πάρει με την αυτόματη μηχανούλα μου την Panasonic DMC-F3, την Lumix. Σε αυτή την μηχανή έχω την δυνατότητα να κάνω κάποιες ρυθμίσεις χειροκίνητα, όπως το ISO, αλλά το f-stop και το κλείστρο ρυθμίζεται αυτόματα και δεν μπορώ να επέμβω. Το αντικείμενο το φωτογράφισα εχτές το βράδυ, με ελάχιστο φωτισμό στο σαλόνι. Επίσης δεν χρησιμοποιώ flash, διότι δεν βοηθάει. Οι ρυθμίσεις που έκανε η μηχανή, εκτός από το ISO που το έβαλα στα 800, είναι f/4.0 και κλείστρο (shutter) 1/15.
Αυτή την φωτογραφία την τράβηξα με την παλιά μου την Olympus SP500UZ. Με αυτή την μηχανή μπορώ να κάνω περισσότερες ρυθμίσεις, αλλά και πάλι δεν είναι μηχανή του επιπέδου που μας προτρέπει το κείμενο να έχουμε. Ωστόσο το f(διάφραγμα) μπορώ να το ρυθμίσω, και την  ταχύτητα κλείστρου. Εκείνο που έχει πρόβλημα είναι το ISO, διότι το περισσότερο που έχει η μηχανή είναι 400. Την τράβηξα και αυτή εχτές το βράδυ, σε ημίφως, στο σαλόνι μου. Και με επιλογές που δεν ευνοούν στο να φωτιστούν οι χαμηλοί σε φωτισμό χώροι, αλλά το αντίθετο. Ωστόσο αποφεύγουμε το "κούνημα" που είναι σύνηθες πρόβλημα με τις ψηφιακές, όταν παίρνουμε φωτογραφίες το βράδυ. Λοιπόν shutter 1/25. Κανονικά πρέπει να είναι στο 1/8 ή και περισσότερο (μικρότερος παρανομαστής) για να είναι πιο αργή η ταχύτητα του κλείστρου, και να επιτρέπει στο φως να μπαίνει. Το f είναι στο 4.0, και το ISO στο 400. Επίσης χρησιμοποίησα και zoom. 
(f/4.0, κλείστρο 1/25, ISO400- σκοτεινή φωτογραφία)
(f/3.0, κλείστρο 1/25, ISO400 - λιγότερο σκοτεινή φωτογραφία)
(f/3.1, κλείστρο 1/15, ISO400- βλέπουμε την διαφορά στην φωτεινότητα, όσο η ταχύτητα κλείστρου μειώνεται)
(εδώ πειράξαμε το κλείστρο 1/40, f/3.0 ISO400 περίπου ίδιο αποτέλεσμα όπως αυτή που είχε f/4.00)

(Συνεχίζεται)*υγ Μπορείτε να επισκεφτείτε πλέον την φωτογραφική μας πλατφόρμαblog, για περισσότερες πληροφορίες και online παροχές. Επίσης κοιτάξτε αυτή την ανάρτηση για πιο αναλυτικά.

1 σχόλιο:

Heliotypon είπε...

Πολύ καλά και παραστατικά τα λες. Επίτρεψέ μου μιά προσθήκη: Όταν τραβάς με τηλεσκοπικό, έστω και σχετικά μικρής εστιακής απόστασης (π.χ. 100) καλό είναι η ταχύτητα να μην είναι μικρότερη από το αντίστροφο της εστιακής απόστασης, δηλαδή 1/100. Εξαίρεση οι φακοί (ή μηχανές) με IS (Image Stabilization) που αντέχουν και μέχρι 2-3 stop μικρότερη ταχύτητα. Φυσικά αυτά ισχύουν για το μέσο χέρι και όχι κάποιου που έχει τρέμολο.

'Εχω γράψει κι εγώ ένα εγχειρίδιο για αρχάριους της φωτογραφίας. Θα στο στείλω (αν βρω το e-mail σου...) μήπως και βοηθήσει.