Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Δευτέρα, Ιανουαρίου 20, 2014

Keep Calm and Do Gymnastics: Αυτοέλεγχος και γυμναστική

Σας έχει συμβεί να ξυπνάτε το πρωί και να νοιώθετε ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο πάνω στην μέρα σας, στις περιστάσεις σας, στον εαυτό σας;
Ξυπνάτε, ξέρετε ότι πρέπει να σηκωθείτε, να ντυθείτε, να ετοιμαστείτε και να αδράξετε την μέρα, και ενώ οι άλλοι γύρω σας αυτό κάνουν με γρήγορα βήματα, εσείς ακόμα το σκέφτεστε, και ενώ οι άλλοι στήνουν έναν χορό απαιτήσεων, εσείς νομίζετε ότι σας έχουν ρουφήξει όλη την ενέργεια και δεν σας έχει μείνει τίποτα, ούτε για να βάλετε το καλσόν σας. 
Εν τω μεταξύ με την βοήθεια λίγου καφέ, αρχίζετε να βάζετε τα κομμάτια του παζλ της μέρας στο μυαλό σας, πως και πότε θα γίνουν αυτά που πρέπει, και προσπαθείτε να καθησυχάσετε και τους άλλους που ανυπόμονα και αγχωμένα χοροπηδούν γύρω σας, ότι όλα θα γίνουν. Ναι, όλα τακτοποιήθηκαν στο μυαλό σας, όλα τα κομματάκια που σχηματίζουν την μέρα είναι στην θέση τους, και σκέφτεστε με ανακούφιση ότι όταν όλα αυτά τελειώσουν θα ηρεμήσετε. Και ξαφνικά θυμάστε ότι ένα πολύ σημαντικό για εσάς κομμάτι του παζλ δεν είναι εκεί, ξεχάστηκε. Προσπαθείτε να το βάλετε κάπου, αλλά δεν ταιριάζει πουθενά, σαν να μην ανήκει μέσα στην μέρα σας. Ποιο κομμάτι; Αυτό της σωματικής άσκησης.
Είναι γνωστό ότι τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια είναι υγιέστερα, πιο ευτυχισμένα και ζουν περισσότερο από όσους είναι αδρανείς και αγύμναστοι.  Αυτό ισχύει για όλους, και για τα άτομα με αρθρίτιδα. Ωστόσο, η αρθρίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες που οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη σωματική δραστηριότητα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την κίνηση, όπως τα σπορ και τα αθλήματα. Η αδράνεια, εκτός από τα προβλήματα που σχετίζονται με αρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία από κινδύνους για την υγεία , όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ , οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η οστεοπόρωση.

Επιπλέον, η μειωμένη ανοχή στον πόνο, η αδυναμία των μυών, η δυσκαμψία στις αρθρώσεις και η κακή ισορροπία, προβλήματα κοινά σε πολλές μορφές αρθρίτιδας, μπορεί να επιδεινωθούν από την αδράνεια. Για πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από αρθρίτιδα, μυαλγίες και μεταβολές που οφείλονται στη γήρανση μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Ως εκ τούτου , για το άτομο με αρθρίτιδα, το σωστό είδος της άσκησης είναι πολύ σημαντικό.


ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι:
Η σωματική δραστηριότητα αποτελείται από καθημερινές εργασίες, τόσο επαγγελματικές και απαραίτητες για την καθημερινότητα, όσο και δραστηριότητες αναψυχής, που συνήθως όμως επηρεάζονται από την αρθρίτιδα. Τότε η άσκηση ή η προγραμματισμένη σωματική δραστηριότητα, γίνεται πολύ πιο σημαντική .
  • Τα άτομα με αρθρίτιδα τα οποία ασκούνται τακτικά έχουν λιγότερο πόνο, περισσότερη ενέργεια, βελτίωση του ύπνου και καλύτερη ποιότητα στην καθημερινή τους ζωή.
  • Ξεκινώντας αργά με λίγες ασκήσεις χαμηλής έντασης εξασφαλίζεται ένα ασφαλές και επιτυχημένο πρόγραμμα άσκησης .

ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ;
ΟΛΟΙ! Οι έρευνες δείχνουν ότι άτομα με πολλές μορφές αρθρίτιδας μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια σε κατάλληλες τακτικές ασκήσεις. Οι μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και τα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορούν να επωφεληθούν από μέτριας έντασης άσκηση με βαράκια. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν μικρότερη οστική απώλεια και μικρότερες ζημίες αρθρώσεων που συνδέονται με την ΡA και σταμάτημα της έντασης του πόνου ή της δραστηριότητας της νόσου. Για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) στο γόνατο ή αλλού, η έρευνα αποδεικνύει ότι προγράμματα γυμναστικής που συνδυάζουν την ενδυνάμωση με την αερόβια άσκηση,  έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης, την ενίσχυση του συντονισμού και της ισορροπίας, και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η κανονική ή μέτρια άσκηση έχει βρεθεί ακόμη ότι βελτιώνει την υγεία του χόνδρου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για την ανάπτυξη ΟΑ του γόνατος. Η αδυναμία των μυών του μηρού (τετρακέφαλος) είναι ένας παράγοντας κινδύνου τόσο για την ανάπτυξη της ΟΑ στο γόνατο και για μεγαλύτερη αναπηρία.


ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ; 
Το να ξεκινήσει κάποιος ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Κάντε ένα πλάνο γυμναστικής, πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα θα ασκηθείτε.
Μερικές συμβουλές που σας βοηθήσουν να κινητοποιηθείτε και να επιμείνετε είναι τα εξής: 
  1. Θέστε ρεαλιστικούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, και επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν τους έχετε επιτύχει.
  2. Ασκηθείτε παρέα με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας.
  3. Κρατήστε ένα ημερολόγιο άσκησης και την πρόοδο σας.
  4. Προσδιορίστε τα προβλήματα και τα εμπόδια που είναι πιθανό να προκύψουν κατά την διάρκεια του προγράμματος άσκησης και ένα σχέδιό για το πως θα τα αντιμετωπίσετε.
  5. Διαλέξτε δραστηριότητες που είναι βολικές, σχετικά φθηνές και διασκεδαστικές.
Οι πέντε συμβουλές που δίνει το άρθρο, είναι απόλυτα βοηθητικές και σωστές. Ειδικά το τέσσερα,  Προσδιορίστε τα προβλήματα και τα εμπόδια που είναι πιθανό να προκύψουν κατά την διάρκεια του προγράμματος άσκησης και ένα σχέδιό για το πως θα τα αντιμετωπίσετε. 
Ωστόσο δεν αρκούν. Για εμένα προσωπικά, που πρέπει να ασκούμαι, και που δεν είμαι fan της σωματικής άσκησης έτσι και αλλιώς, το πρόβλημα είναι να βάλω ένα πρόγραμμα το οποίο να μείνει εκεί για πάντα. Διότι το δύσκολο δεν είναι να ξεκινήσω κάτι. Το δύσκολο είναι να το κρατήσω εκεί για όλη μου την ζωή. Όπως είπα στην αρχή, κάποτε πετιέται έξω από το πρόγραμμα της ζωής μου, και δεν έχει χώρο να μπει, σαν να μην ανήκει εκεί. Κάποιος μπορεί να πει, απλά κάνε το. Όταν τελειώσεις με όλα τα άλλα κάνε το. Όταν τελειώσω με όλα τα άλλα όμως δεν έχω δυνάμεις. Όταν τελειώσω με όλα τα άλλα θέλω απλά να κάνω ότι θέλω. Μπορώ; Ευχαριστώ! Κάποιος άλλος μπορεί να πει, τότε γιατί βάζεις όλα τα άλλα; Έπρεπε να το ήξερες και να ήταν αυτή η προτεραιότητα σου. Έπρεπε να κάνεις την ζωή της αθλήτριας, χωρίς στεφάνι ωστόσο. Ναι, αλλά και οι αθλήτριες κάνουν οικογένεια και ζουν φυσιολογικά. Και όπως είπα η γυμναστική δεν μου αρέσει. Τουλάχιστον αυτή που πρέπει να κάνω εγώ, είναι βαρετή. Αν έκανα ένα σπορ ίσως ήταν αλλιώς. Αλλά δεν μπορώ. Οπότε πάνω τα χεράκια, κάτω τα χεράκια.  Μήπως είμαι απλά απείθαρχη, μήπως δεν έχω αυτοέλεγχο; Ναι, λοιπόν μάλλον δεν έχω αυτοέλεγχο, ή αλλιώς εγκράτεια, ή δεν έχω όσο χρειάζεται για να έχω τα αποτελέσματα που θέλω στην ζωή μου. Επίσης δεν έχω και υπομονή, αλλά αυτό το πρόβλημα είναι πιο παλιό. 
Πριν από λίγο καιρό έπεσα πάνω στα "Healing Codes" του Alex Loyd, PhD, ND. Ο κ. Alex Loyd τα ανακάλυψε το 2001, πάνω σε μια προσευχή για την γυναίκα του που έπασχε από κατάθλιψη. Μεταξύ άλλων λέει ότι κάθε σωματικό πρόβλημα έχει αντίκρυσμα και σε μια αρετή, η οποίες αρετές είναι οι εννέα αρετές που είναι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος. «Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια· κατά των τοιούτων δεν υπάρχει νόμος. Γαλάτες ε:22-23
Τα μυοσκελετικά προβλήματα, και τα προβλήματα αρθρώσεων αντιστοιχούν στην αρετή της εγκράτειας, κατά τον Dr. Alex Loyd. Ο οποίος ξεκίνησε από ιερωμένος, καθολικός αν κατάλαβα καλά.  Πρέπει να τονωθεί αυτή η αρετή. Λογικό μου ακούγεται. Αν κάποιος τονώσει την εγκράτεια,  την εσωτερική του δύναμη, και καταφέρει και οδηγήσει το σώμα του εκεί που πρέπει, δηλαδή στο έδαφος για ασκήσεις, παρ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ίσως να υπάρξουν στο δρόμο του, θα δυναμώσει το μυοσκελετικό. Οι δυνατοί μυς βοηθούν τις αρθρώσεις. Συν την σωστή διατροφή για να έχουμε ένα ελεγχόμενο βάρος. 
Για να δούμε μερικές δυσκολίες τώρα και πως θα τις αντιμετωπίσουμε:

  1. Δεν μου αρέσει. Είναι βαρετό. Εδώ βοηθάει η σωστή μουσικούλα, ίσως και κανένα βιντεάκι. Ευτυχώς έχουμε το Υoutube,  βρήκα επίσης πολύ μουσική για γυμναστική στο Google Play. Στο Youtube έχει βιντεάκια με όλα τα είδη των ασκήσεων. Μπορώ να βρω ασκήσεις, να βγάλω ένα καινούργιο προγραμματάκι ασκήσεων για να μην βαριέμαι όλα τα ίδια και τα ίδια. 
  2. Όταν έρθει η ώρα να κάνω την γυμναστική είμαι ήδη κουρασμένη, και βαριεστημένη. Το βαριεστημένη μπορεί να ξεπεραστεί αν έχω φτιάξει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα γυμναστικής. Το κουρασμένη διορθώνεται με το να μην έχω φορτώσει την μέρα μου με διάφορα.
  3. Αν είναι δουλειές που αφορούν άλλους που με έχουν κουράσει; Τι γίνεται με τους άλλους; Διότι υπάρχει μια σύμβαση στα χριστιανοκόριτσα, πρώτα οι άλλοι. Πως λες δεν θα ασχοληθώ με αυτό διότι πρέπει να βεβαιωθώ ότι θα κάνω πρώτα ότι αφορά εμένα; Απάντηση. Δεν το λες έτσι. Δεν το λες με τρόπο που να πληγώσει, διότι ότι πληγώνει τον άλλο έχει πληγώσει πρώτα εσένα και μετά πονάς και δεν μπορείς να κάνεις ασκήσεις. Δεν το λες με τρόπο που να είναι ανυπακοή στο πρώτα οι άλλοι. Απλά ξέρεις τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να ειπωθεί. Αν αυτό που σου φορτώνουν οι άλλοι είναι δικό τους άγχος, δικός τους κακός χαρακτήρας, ασυνεννοησία, και όλα τα ... άδικα που φορτώνεται ένα ελληνικό χριστιανοκόριτσο, μητέρα, σύζυγος, το ξέρεις, το ελέγχεις, μιλάς γλυκά και καθησυχαστικά ότι όλα θα γίνουν, και πας και κάνεις τις ασκήσεις σου. Αλλά μην μου πείτε ότι αυτό δεν θέλει ακόμα μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, εγκράτεια;
Πως αποκτάμε αυτοέλεγχο; Είπαμε είναι μία από τις αρετές που χορηγεί το Άγιο Πνεύμα. Δεν είναι η δική μας δύναμη θέλησης. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια πειθαρχία από τον τρόπο που ανατράφηκαν, και ίσως να είναι ένα δικό τους προσωπικό δώρο. Ίσως το έχουν γονιδιακά. Τους αρέσει να τρώνε σωστά, να γυμνάζονται, και φαίνεται να έχουν όντως αυτοέλεγχο σε πολλές περιστάσεις της ζωής τους. Μπορεί αυτοί τελικά να μην αναπτύξουν πρόβλημα με το μυοσκελετικό τους, εκτός αν ξεφύγουν από την άλλη κατεύθυνση και το παρακάνουν στην άθληση. Αυτοί λοιπόν που από την φύση τους είναι πιο πειθαρχημένοι, ισχυρίζονται ότι είναι θέμα δύναμης, θέλησης απλά. Ναι, δύναμη θέλησης υπάρχει, σε άλλους πιο πολύ σε άλλους πιο λίγο, όμως η δύναμη που θέλουμε δεν είναι η δικιά μας δύναμη, η οποία δεν αυξάνει αν δεν έρθει το Άγιο Πνεύμα στην ζωή μας και δεχτούμε τον καρπό του. Είναι η δύναμη που έρχεται από επάνω, και όχι η δικιά μας ανθρώπινη δύναμη με τους περιορισμούς της. Αυτή η αρετή,  είναι η τελευταία στην σειρά από τις εννέα, όχι επειδή είναι η λιγότερη σημαντική, αλλά επειδή είναι το επιστέγασμα που χρειάζεται για να εξασκηθούν όλες οι αρετές. Χρειάζεται πολύ αυτοέλεγχος, για να εξασκήσεις τις άλλες 8. Όμως η πρώτη στη σειρά αρετή, που εγώ την θεωρώ σαν το motherboard του Χριστιανισμού, για να μπουν όλα επάνω και να δουλέψουν, είναι η Αγάπη. Χωρίς την αγάπη όλα είναι ασύνδετα και νεκρά.
Ας κάνουμε και μια προσευχή τώρα, για να έχουμε την δύναμη που χρειάζεται.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ
Κύριε σε ευχαριστούμε που μας έδωσες ένα τέλειο σώμα, τόσο ευλογημένο και μοναδικό. 
Κύριε σε ευχαριστούμε για το Άγιο Πνέυμα Σου που βρίσκεται ανάμεσα μας και μας ελέγχει για αμαρτία, και που μας δίνει τον καρπό Του με τις 9 αρετές. 
Βοήθησε μας, να ανοίξει το μυαλό μας και η καρδιά μας, να καταλάβουμε τον λόγο σου και να αποκτήσουμε την γνώση του Λόγου Σου, να αυξηθεί ο αυτοέλεγχος μας που είναι μια από τις 9 αρετές που χορηγεί το Πνεύμα Σου, ώστε να κάνουμε ότι είναι καλό για το σώμα μας, για την ψυχή μας, και για τους άλλους γύρω μας, με βάση τον δικό Σου Λόγο.
Στο όνομα του Ιησού Χριστού.
Αμήν.