Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2009

Και του χρόνου κορίτσι μου!

Nα με συγχωρήσετε γι' αυτή την ανάρτηση...αλλά δεν μπορώ να κρύψω την χαρά μου που τέλειωσε το σχολείο...η κόρη μου!

Σήμερα έδωσε το τελευταίο μάθημα, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, ΚΠΑ όπως το λένε, και για τρεις μήνες περίπου ξενοιάζουμε από αυτό το βάσανο.

Παιδιά, ότι και αν λέμε, ότι τα μαθητικά τα χρόνια είναι τα καλύτερα, και μπούρου -μπούρου, για μένα το διάβασμα, η μελέτη, όταν πήγαινα σχολείο ήταν ένας βραχνάς, και είναι ακόμα, τώρα με την κόρη μου. Έχω ένα deja vu εφιάλτη.

Και εξηγούμαι. Να πηγαίνει κάποιος σχολείο οκ. Να σηκώνεται πρωί - πρωί, να πηγαίνει να στυλώνεται επτά ώρες σε ένα άβολο θρανίο, σε καρέκλες που είναι σαν σταυρό μαρτυρίου, οκ. Να ακούει βαρετά και αδιάφορα πράγματα, αν μπορέσει να ακούσει, διακρίνοντας την φωνή του καθηγητή ανάμεσα σε αλαλάζοντα πλήθη που μόνο για μάθημα δεν έχουν πάει εκεί, άντε ας το περάσει και αυτό.

Να ανέχεται άτομα που δεν θέλει, που δεν τα μπορεί η πέτσα του, γιατί μην μου πείτε ότι κανείς είναι δυνατόν να "αγαπάει" όλους τους συμμαθητές του, άντε, οκ, θα περάσει και αυτό.

Αλλά να γυρίζει κάποιος σπίτι και αντί να κάτσει να χαλαρώσει το απόγευμα, να ξεχάσει ότι έχει περάσει το πρωί και να πάρει δυνάμεις για την επόμενη, να πρέπει να αρχίσει να μελετάει όλες αυτές τις αδιάφορες, και βαρετές ασυναρτησίες για να βγάλει και βαθμό, ε αυτό δεν υποφέρεται!!! (στην καλύτερη περίπτωση είναι μόνο η μελέτη, γιατί συνήθως αρχίζει ο Γολγοθάς των φροντιστηρίων αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι...και η μελέτη αργά το βράδυ)

Δεν υποφέρεται σας λέω, ούτε από τα παιδιά, ούτε από τους γονείς, οι οποίοι γονείς πρέπει να παρακινούν, να ενθαρρύνουν, να μαλώνουν, να οργανώνουν, να συμμερίζονται αλλά και να εναντιώνονται στους εφήβους που είναι έξαλλοι με το εκπαιδευτικό σύστημα, ούτως ώστε να περάσουν αυτά τα ανούσια χρόνια ομαλά, να είναι τα παιδιά σε ένα δρόμο λογικό όλο τον καιρό του βρασμού, μέχρι να μπορέσουν να πάρουν με καθαρό κεφάλι μια απόφαση για την ζωή τους.

Και καλά οι γονείς που νομίζουν ότι όλα καλά και όλα άγια με το εκπαιδευτικό σύστημα. Καλά οι γονείς που το "πρέπει" είναι στο πετσί τους, καλά οι γονείς που έχουν "ξεχάσει" ότι ήταν κάποτε έφηβοι και νομίζουν ότι γεννήθηκαν "καθώς πρέπει μεσήλικες". Για αυτούς είναι εύκολο να περιφέρονται και να διακηρύττουν τις απόψεις τους, ενοχοποιόντας τα παιδιά τους αν δεν θέλουν να διαβάσουν. Οι άλλοι όμως που θυμούνται; Οι άλλοι που ξέρουν; Οι άλλοι με το deja vu εφιάλτη, που έχουν τώρα και μια ωριμότητα και ξέρουν ταυτόχρονα ότι η πρωτοβουλία και η εναλλακτική νοοτροπία δύσκολα διαπρέπει στην χώρα μας ή και στην εποχή μας, αυτοί οι γονείς που από την μια δικαιώνουν τα παιδιά τους, και από την άλλη καταλαβαίνουν ότι κάποια πράγματα "πρέπει" να γίνουν έτσι, γιατί το αλλιώς δεν υπάρχει, ή υπάρχει δύσκολα και το πληρώνεις ακριβά, αυτοί τι να κάνουν;

Αυτοί μετά που θα αγκαλιάσουν και θα φιλήσουν τα παιδάκια τους και θα τους ευχηθούν όλα τα καλά, αυτοί θα κάνουν ένα βαθύ και δυνατό ουφφφφ, που τέλειωσε και αυτή η χρονιά, θα βγάλουν τα μποτάκια τους, και θα πάνε να περπατήσουν κατά μήκος της παραλίας με το κύμα να κάνει πλιτς πλιτς στα πόδια τους!


15 σχόλια:

πουαντερι είπε...

Καλα αποτελεσματα στο βλασταρι σου!!
Τρεις μηνες τωρα μονο ξενοιασιά....

korinoskilo είπε...

με αγχωσεςςςςς μονο που τα ακουσα ... χαρα στο κουραγιο σας με το κωλοεκπαιδευτικο που ζηταει τοσα και τοσα απο τα παιδια που στο τελος ειναι ,,ανουσια,,


καλο βραδυ

Unknown είπε...

Καλημέρα Πουαντερί μου.

Σε ευχαριστώ πολύ, θα χαλαρώσουμε τώρα!

Unknown είπε...

Καλημέρα Κορινοσκυλάκι μου

αυτό κάνουμε, κουράγιο και υπομονή. Είναι κρίμα πάντως, γιατί η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καλύτερη, για να μπορέσουν να χαρούν και τα παιδάκια αυτή την ηλικία της εφηβείας!

Maria Tzirita είπε...

Καλό καλοκαίρι στην κόρη και τη μάνα που συμπάσχει! Εμείς τις περνάμε χαλαρά τις εξετάσεις, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας, είναι η φιλοσοφία μας αυτή! Ελπίζω να σε δω σήμερα Λιλούκο μου, φιλάκια πολλά!

Unknown είπε...

Μαράκι καλησπερούδια...

Καλά κάνετε, και η κόρη μου χαλαρά τις πέρασε τις εξετάσεις. Εγώ αγχώθηκα, χεχε...

Έτσι λέω, ότι θα με δεις απόψε :).

Πολλά πολλά φιλάκια και τα λέμε!

Vrakas Kostas είπε...

Αγαπημενη μου Lily καλησπερα..

Θα αρχισω με κατι που δεν το συνηθιζω..
Θεωρω την αναρτηση σου σχεδον τελεια!
Και το εννοω.
Παροτι δεν ζω αναλογη κατασταση,η αναρτηση σου,με εβαλε απολυτως.. στο κλιμα.
Ειναι γιατι οπως και κατ ιδιαν σου ειπα,γιατι ειναι αληθινη κατασταση.
Κατι που πραγματικα το βιωσες.
Και το βιωνεις.
Και γεγονοτα/καταστασεις που ζουμε,μας οδηγουν στο να γινομαστε
μεταφορεις και εκφραστες ειλικρινων και δυνατων συναισθηματων!
Θιγεις πολλα σχετικα θεματα,και καλα κανεις.
Τιποτα δεν ειναι ροδινο στο εκπαιδευτικο σας συστημα.
Πολλα ειναι τα Θεοστραβα που θα πρεπει να αλλαξουν.
Αλλα μεχρι τοτε,ας περιορισθουμε στα δεδομενα.
Το συστημα αυτο,της δημοσιας εκπαιδευσης ισχυει για ολους.
Ολα τα παιδια ξεκινουν απο την ιδια βαση.
Αντιμετωπιζουν τα ιδια προβληματα.
Την ιδια σταση καθηγητων..
Τους ιδιους αχωνευτους συμαθητες..
Και καθονται ολα στα ιδια ..εργονομικα θρανια :(
Θελω να πω,πως σε τελικη αναλυση,αυτο ειναι το συστημα,και με αυτα ..τα μεγεθη καλειται ενα παιδι να μετρηθει.
Οι εξετασεις οπως ειναι,ειναι πιθανον περισσιος Γολγοθας.
Ομως,οπως και πιο παλια σου ειχα πει,μια μορφη,ενα ειδος εξετασεων,πρεπει να υπαρχει.
Ετσι για να γνωριζουμε και να ξεχωριζουμε τους καλυτερους απο τους καλους και τους αχρηστους.
Μην πεσεις στην παγιδα να μου πεις πως συμφωνεις,αλλα το υπαρχον εξεταστικο συστημα ειναι..κλπ.
Αυτο εχετε..σε αυτο αναφερομαστε.
Ενας αλλος λογος που ειναι καλος για να υποβαλεται καποιος σε εξετασεις,ειναι για να δει και ο ιδιος σε ποια κατασταση βρισκεται!
Μπορει να ειναι καποια πραγματα..βαρβαρα,απο την πλευρα που τα βλεπουμε εμεις για αυτην την ηλικια..
Αλλα μην ξεχνας,πως για ολα τα πραγματα,ακριβως οπως και για την μορφωση/διαμορφωση,προυποθεση ειναι,η καταλληλη ηλικια και βιολογικη δυνατοτητα!
Ειναι λιγο σκληρο σημερα, στην τοσο απαιτητικη κοινωνια που ζουμε,να καταπιεζουμε παιδακια/εφηβους,αλλα απαραιτητο κακο ομως.
Καλυτερα σημερα λιγη καταπιεση για να επιτευχθει κατι,παρα ..επιδεσμους αυριο,για να δεσουμε το κεφαλι που το σπασαμε χτυπωντας το στον τοιχο,αναφωνοντας το γνωστο..στερνη μου γνωση..κλπ.
Δεν θα σε κουρασω αλλο κοριτσι μου.
Θα ευχηθω απλα απο καρδιας τωρα,να χαλαρωσετε οσο γινεται..
Να περασετε ανεμελες μερες και νυχτες..
Να απολαυσετε την ομορφη βεραντουλα σας..
ΚΑΙ προπαντος,μαμα και κορη,να εισαστε παντα αγαπημενες
και παντα πλαι πλαι!
Σε ολες τις..εξετασεις..της ζωης!

Μια αγκαλια,και φιλακια ξεγνοιασιας,για ενα ομορφο και χαλαρωτικο ΣΚ!

Υγ..Το καλοκαιρι,ας μας κανει την χαρη και..να ερθει;)

Unknown είπε...

Καλημέρα Κωστή μου, και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Εκείνο που προσπαθώ να εξηγήσω στο παιδί, και θα ήθελα να καταλάβει, είναι ότι κάποια πράγματα, κάποια "εκπαίδευση", όσο παράλογη και να είναι, πρέπει να την περάσει...
Ξέρεις τα έξυπνα παιδιά, δυσκολεύονται πιο πολύ στο να δεχτούν μερικά πράγματα, όμως δεν απαλλάσσονται "λόγω εξυπνάδας"...Ούτε θα τους χαριστεί κανείς ποτέ. Και ο κίνδυνος στα έξυπνα παιδιά είναι τελικά να βγουν με "λιγότερα προσόντα", από τα παιδιά χρυσές μετριότητες...Τέλος πάντων, αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα...

Προς το παρόν θα φροντίσουμε να χαλαρώσουμε, να είμαστε αγαπημένες, και να περάσουμε το καλοκαίρι με αγαπημένα πρόσωπα...

Φιλάκια πολλά Κωστή μου, και καλό ΣΚ σου εύχομαι.

Theodora Papapanagiotou είπε...

Αντε και καλό καλοκαίρι!! Τι με περιμένει τι με περιμένει...

Unknown είπε...

Έκπληξη, χεχε!

Vrakas Kostas είπε...

Εισαι πιο ομορφη απο την νεα σου φωτογραφια στο προφιλ σου..
Σου το ειπα;
Σε λιγα λεπτα μπαινει και επισημα το καλοκαιρι!
Να περασετε τελεια ευχομαι!
Την αγαπη μου σε σας.

Unknown είπε...

Καλημέρα και καλό καλοκαίρι Κωστή μου!
Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου!

Χμ, άραγε ποιος μου την διάλεξε την φότο?
Όμως ναι, έχεις δίκιο, στην πραγματικότητα είμαι πιο...γλυκούλα!

Καλό μας καλοκαίρι λοιπόν, με τρέλες στις ακρογιαλιές!

Eleni Dafnidi είπε...

Ας μην ξεχάμε και κείνες τις αποτρελαμένες ορμόνες της εφηβείας που παίζουν επίσης τον ρόλο τους! Πως να συγκεντρωθείς στην παπαγαλία και στις αποφάσεις που ουσιαστικά θα καθορίσουν το υπόλοιπο της ζωής σου σε μία εποχή όπου προσπαθείς ακόμη να μάθεις τον εαυτό σου, έχεις εκείνη την ανάγκη να χαλαρώσεις και να παίξεις, (ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μικρά παιδιά), έχεις τους πρώτους σου έρωτες... Και όμως σε εγκλωβίζουν σε ένα σύστημα μικρομεγάλων όπου σαν μην ήταν αρκετές όλες αυτές οι αλλαγές στο σώμα και στη ψυχολογία σου, συνοδεύονται και από το βαρύ φορτίο πως αν δεν τα καταφέρεις να επιτύχεις σε ένα λανθασμένο σύστημα παιδείας, ολόκληρη η ζωή σου θα καταποντιστεί. Είναι πραγματικά μεγάλο το φορτίο που κουβαλούν τα σημερινά παιδιά και είναι αξιοθαύμαστο πως μπορούν να παραμένουν σε μία ισορροπία.
(Στην Κύπρο δυστυχώς υπάρχει ακόμα το σύστημα της στολής. Μία άθλια μπλε φούστα,-σε μερικά σχολεία είναι γκρι-, μέχρι το γόνατο, χειμώνα-καλοκαίρι και ένα λευκό πουκάμισο. Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν την κατάργηση της στολής. Ναι, από τη μία είναι καλή η ομοιομορφία στα σχολεία επειδή κάνει όλους τους μαθητές να φαίνονται ίσοι και περιορίζει την επίδειξη πλούτου, αλλά πίστεψε με, μία στολή δεν κατάφερε ποτέ να σταματήσει ένα παιδί να δείξει το πόσο πλούσιο είναι απλα και μόνο επειδή φοράει μία στολή!!!) Να σου πω ότι την σιχάθηκα τόσο πολύ εκείνη τη στολή τόσα χρόνια βάλε βγάλε, σαν φόρμα φυλακισμένων που έχω να βάλω φούστα από τότε!
Να την χαίρεσαι την κόρη σου και εύχομαι να της πάνε όλα καλά στη ζωή της. Πάνω απ' όλα να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος γιατί τελικά είναι το μόνο που μετρά.
Σας φιλώ γλυκά και τις δύο.
χ χ

Unknown είπε...

Καλημέρα Ελένη μου και καλή σου εβδομάδα.

Τις ξέρω τις στολές σας. Έχουμε κάνει Κύπρο αρκετό καιρό. Δηλαδή για να καταλάβεις η κόρη μου έκανε εκεί 1 χρόνο νήπιο, την προδημοτική και 5 χρόνια δημοτικό. Δηλαδή ήρθε εδώ στην έκτη δημοτικού!

Τις βγήκε το λάδι, χεχε. Πολύ πίεση στο σχολείο, γιατί την είχα και σε ιδιωτικό με όλα τα ... ψώνια μετά συγχωρήσεως...Καλύτερα να πήγαινε σε κρατικό...αλλά νόμιζα ότι θα ήταν καλύτερο το ιδιωτικό. Μιλάμε εκεί να δεις μικρομέγαλα, από πρώτη δημοτικού! Απίστευτα ... παιδάκια. Βέβαια έκανε 3 καλούς φίλους και τώρα δεν κρατιέται τα καλοκαίρια να πάει να τους δει...Και επιπλέον θέλει να γυρίσει Κύπρο να πάει σχολείο γιατί τις φαίνεται ότι είναι πιο εύκολα...και ότι θα γλυτώσει τα αρχαία! Τι να πω!!!
Ίσως πάει εκεί στο πανεπιστήμιο, αν βρεθεί καμιά άκρη με την πληροφορική...
Όσο για την εφηβεία, αυτό έλεγα. Ότι είναι τρελαμένα με τις ορμόνες, και εμείς κάπου πρέπει να τα ... κρατάμε να μην σαλτάρουν, να μην τα παρατήσουν, από την άλλα όμως, είναι και παιδιά.
Πως δεν θα καταλάβεις την ανάγκη τους για παιχνίδι, για χάζεμα, για ονειροπόλημα, για όλα αυτά που τελικά τα κάνουν ευτυχισμένα!!!

Σε φιλούμε και εμείς πολύ!

Eleni Dafnidi είπε...

Σου έστειλα μέιλ στο marsu yahoo.
:)