Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 26, 2009

Αρχαιολογικές Εργασίες σε εξέλιξη...



Εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια, από το 2000 περίπου τρέχει ένα project στο λιμάνι της Ζέας. Το project αυτό, Zea Harbour Project, είναι συνεργασία της Εφορίας Υποθαλάσσιων Αρχαιοτήτων, της 26ης Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και του Δανέζικου Ινστιτούτου της Αθήνας, και σκοπός του είναι να δοθεί η συνολική εικόνα του λιμανιού κατά την αρχαιότητα. Οι ναυτικές εγκαταστάσεις του λιμανιού της Ζέας ήταν από τις μεγαλύτερες της Κλασσικής Περιόδου.

Εν ολίγοις γίνονται ανασκαφές τόσο υποθαλάσσιες όσο και στην στεριά, για να βρεθούν οι αρχαίοι νεώσοικοι (νεώσοικος < νεώς (γενική ενικού του ναύς=πλοίο) + οίκος) (το σημείο του λιμανιού που καλύπτεται με στέγαστρο και εξυπηρετεί τη φύλαξη των πλοίων που έχουν ανελκυστεί από τη θάλασσα), 196 στον αριθμό, που φιλοξενούσαν τις τριήρεις όταν τέλειωναν οι πολεμικές επιχειρήσεις, διότι ο λιμένας της Ζέας ήταν πολεμικό λιμάνι, και μάλιστα το μεγαλύτερο.

Οι φωτογραφίες που έχω τραβήξει είναι από ευρήματα κάτω από δυο πολυκατοικίες. Για την ακρίβεια είναι μία πολυκατοικία και το αμέσως διπλανό της κτήριο, που είναι σχολείο, το γυμνάσιο που πήγαινε η κόρη μου.
Βεβαίως τα τρία χρόνια που πήγαινε η κόρη μου στο γυμνάσιο δεν τους είχαν πάει κάτω από το σχολείο να δουν τι είναι, γιατί όπως βλέπουμε στην ταμπέλα, οι Αρχαιολογικές Εργασίες είναι μονίμως σε... εξέλιξη. Οι πόρτες κλειστές και αυτά τα κοιτάμε από τα ... βρώμικα τζάμια. Το βράδυ πάντως φωτίζονται, και είναι πιο όμορφα.

Κάτι άλλο που διάβασα και μου έκανε εντύπωση είναι ότι το λιμάνι της Ζέας είναι το μοναδικό που λειτουργεί συνεχώς εδώ και 2500 χρόνια.

Και μια φωτογραφία από το νετ για να πάρουμε μια ιδέα για το πως ήταν αυτοί οι νεώσοικοι.

Αναπαράσταση νεωσοίκων της Ζέας στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά
(Παπαχατζής 1974, 107)

update: Μια μέρα μετά την ανάρτηση αυτή, διαβάζω στο ΒΗΜΑ της Κυριακής δύο άρθρα τα οποία είναι σχετικά με αυτά που έχω αναφέρει εδώ, αλλά και με τα σχόλια μας. Το ένα αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, και τις τραγικές καθυστερήσεις έργων... Εδώ το πλήρες άρθρο από το ΒΗΜΑonline. Το δε δεύτερο, σε αρχαία ευρήματα ακριβώς από κάτω μας...

"Ο μικρός οινοχόος από το Χαλάνδρι

Σε ένα μικρό οικόπεδο ασφυκτικά τριγυρισμένο από ψηλές πολυκατοικίες η αρχαιολόγος κυρία Μέλπω Πωλογιώργη έφερε στο φως ένα σύνολο αλλεπάλληλων αρχαίων ταφών..."

20 σχόλια:

korinoskilo είπε...

πιστευω οτι σε πολλα μερη εχει αρχαια τα οποια τα εχουμε ,,χτυσει,, για την βολεψη μας....

ας περιμενουμε και τα επομενα 10 χρονια λοιπον να δουμε τις εξελιξεις


καλησπερουδια κοριτσι :))

Σοφία Αρμελινιού είπε...

Κοίτα να δεις τι μαθαίνεις!
Μένω στη Φρεαττύδα και λατρεύω την περιοχή. Χάρηκα πολύ που λόγω της επικείμενης έκθεσης του Ναυτικού Μουσείου για το Βολανάκη ευπρεπίστηκε λίγο η περιοχή. Ήταν άθλια και μου έσφιγγε την καρδιά.

Vrakas Kostas είπε...

Καλησπερα στο αγαπημενο μου κοριτσι την Lily!
Τελικα,απο οτι καταλαβα,μαλλον οι εργασιες τεινουν να γινουν..αρχαιολογικες!
Σοωαρα τωρα..
Εχω την πεποιθηση,πως η Ελλαδα γενικα,
θα μπορουσε να ζει κυριολεκτικα,και μαλιστα πλουσιοπαροχα,απο τον πολιτιστικο της τουρισμο και μονο!
Ειναι τοσο πλουσια και με τοσο σπουδαια αρχαιολογικη κληρονομια.
Μπραβο κοριτσι,που βρισκεις τον χρονο να μας δινεις καποιες πληροφοριες για τετοια θεματα,που κατω απο αλλες προυποθεσεις,ισως περπατουσαμε εκει,και λεγαμε το γνωστο..μα παλι τρυπες ανοιγουν οι ασχετοι;

Καλο Σαββατοκυριακο σου ευχομαι.
Μια αγκαλια σφιχτη,και ενα φιλακι τρυφερο,στα χρωματα του φθινοπωρου!

Theodora Papapanagiotou είπε...

hm... informative... ότι μαθαίνεις καλό είναι!!

KitsosMitsos είπε...

Μάθαμε και κάτι παραπάνω :-)
Να'σαι καλά.

Σοφία είπε...

Από το να σταματήσουν, καλύτερα να είναι "σε εξέλιξη" ;-)

Maria Tzirita είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μας είπες σήμερα Λίλυ μου! Πραγματικά δεν είχα ιδέα, να'σαι καλά! Φιλάκια και καλή βδομάδα!

Unknown είπε...

Καλημέρα korinoskilo

κοίτα ο Πειραιάς σχεδόν ολόκληρος από κάτω είναι γεμάτος αρχαία...Τουλάχιστον στην γειτονιά μου, όταν γκρέμισαν τα παλιά σπίτια για να τα κάνουν πολυκατοικίες, πάντα υπήρχε καθυστέρηση από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες...

Unknown είπε...

Καλώς ήρθες twinkle.

Θα μπορούσε να έχει αναδειχθεί η περιοχή πολύ περισσότερο, γιατί είναι πραγματικά ωραία.

Unknown είπε...

Καλημέρα Κωστή μου!

Ακριβώς Κωστή μου, θα μπορούσε η Ελλάδα να ήταν η πιο πλούσια χώρα, αν ο τουριστικός τομέας δούλευε σωστά, αναδεικνύοντας κατά κύριο λόγο την πολιτιστική μας κληρονομιά, και μετά την φυσική ομορφιά, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες! Αλλά που!
Εδώ έρχονται από τα πέρατα του κόσμου να δουν την Ακρόπολη, και είναι κλειστά επειδή έχουν...απεργία!
Και εγώ θέλω να βγάλουν γρήγορα τους νεώσοικους έξω; Πολλές απαιτήσεις έχω!

Καλή εβδομάδα να έχουμε, πολλά πολλά φιλάκια, μια μεγάλη αγκαλιά και όλα καλά !!!

Unknown είπε...

Καλημέρα Ντοράκι

Σας πληροφόρησα πάλι, είδες;

Unknown είπε...

Καλημέρα Κίτσο

Χαρά μου να σας εκπαιδεύω

Unknown είπε...

Καλημέρα Σοφία

Το θέμα είναι ότι γίνονται κάποια πράγματα, αλλά συνήθως δεν τα μαθαίνουμε...ίσως γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετό καιρό.

Unknown είπε...

Καλημέρα Μαράκι

Μα και εγώ τυχαία τα έμαθα! Έβλεπα τα αρχαία κάτω από τις πολυκατοικίες, αλλά δεν ήξερα τι είναι και τι κάνουν. Τυχαία από το νετ είδα για το project και συμπλήρωσα κάποια κομμάτια του παζλ...
Φαντάσου ότι έρχονται από την Δανία, βουτάνε με στολές κτλ μέσα στο λιμάνι και εμείς δεν έχουμε ιδέα!

Φιλιά και καλή σου εβδομάδα.

Vrakas Kostas είπε...

Καλησπερα αγαπημενη μου Lily!

Το update σου,ειναι πολυτιμης αξιας!
Οχι μονο συμπληρωνει τελεια την αναρτηση,αλλα μας δινει τοσες πληροφοριες,που φυσιολογικα κατω απο αλλες συνθηκες,πιθανον να μην διαβαζαμε ποτε.
Επειδη διαβαζω παντα σε βαθος τις αναρτησεις (ολων γενικα),και επανερχομαι ακομη και μετα που θα απαντησουν στο..σχολιο μου,νομιζω πως αποζημιωθηκα ακομη μια φορα!
Δεν θελω να επανελθω σε αυτο που σχολιασα παραπανω.
Αλλα,διαβαζοντας σημερα το update,
εχω να πω,ποσο επιτακτικη ειναι η αναγκη,να δωσουμε μια τεραστια ωθηση στην προβολη της πολιτιστικης μας κληρονομιας!
Οχι,δεν ειναι πολυτελεια ο πολιτισμος και η αναδειξη του.
Πολυτελεια ειναι οι λιμουζινες και το χαι λαιφ στυλ των υποψηφιων πολιτικων,που ..ολως τυχαιως,ζητουν επικαιρως την ψηφο μας,για να μας προσφερουν την ..προοδο μας και την ..ευημερια μας!
Αλλα,για ποια ποιοτητα ζωης μιλαμε,για ποιο αισθημα υπερηφανειας Ελληνικο και διαχρονικο,οταν δεκαετιες τωρα,το τσιμεντο και ..τα μπαζα (και τα..αλλα μπαζα),εχουν ..θαψει τα παντα!
Την Ελληνικη μας ψυχη και την διαχρονικοτητα του Ελληνισμου,την χρειαζονται γαι να..κατατροπωσουν τους Σκοπιανους,λιγο πριν απο τις οποιες εκλογες.
Οι δαπανες δε του κρατους,πανε σχεδον στους αχρηστους(για μας)εξοπλισμους,(χρησιμους στους μιζαδορους του κρατικου κορβανα).
Που να περισσευουν χρηματα για την παιδεια και τον πολιτισμο!
Και ανατριχιαζω οταν προεκλογικα ακουω για..χαρισμα φορων..και για σωστη διαχειρηση των πορων του κρατους!
Τελος παντων.Ξεφυγα πιθανον εκ πρωτης οψεως απο το σχολιαζειν επι του θεματος της αναρτησης,αλλα για μενα ειναι ολα αλληλενδετα.
Οπως και το οτι τα ευρηματα πουβρεθηκαν στο Χαλανδρι.
Αυτο,αν το αναλυσει κανεις προσεκτικα και σκεφτει βαθυτερα,
εχει σχεση,με και τις τρεις συνολικα αναρτησεις σου.
Τοτε που ο Πειραιας ηταν νησι..λιμανι πολεμικων επιχειρησεων αργοτερα, κλπ...κλπ.
Στην αρχαιοτητα λοιπον,ο κινδυνος για μια πολη/κρατος,ερχοταν συνηθως απο την θαλασσα!
Ετσι,οχυρωναν τα λιμανια,αλλα ζουσαν σε μια λογικη αποσταση απο αυτα.
Για τον αποκλεισμο του αιφνιδιασμου
απο πιθανη εισβολη του εχθρου.
Ετσι,λογικα σκεφτομενοι,ειναι ευκολο να αντιληφθουμε,γιατι πιθανον ευρηματα στο σημερινο Χαλανδρι η; Χολαργο,εχουν αμμεση σχεση με τον Πειραια.

Αυτα ειχα να παραθεσω οσον αφορα το επιπροσθετο σου κοριτσι μου.

Μια αγκαλια,φιλακια πολλα,και καλη εβδομαδα να εχουμε!!

Υγ..Χαιρομαι τις αναρτησεις σου;)

beelovers είπε...

ελα στην Θήβα και θα δεις πολλά τετοια καλησπέρα

Unknown είπε...

Καλησπέρα Κωστή μου.

Κατ’ αρχήν σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο και την ενέργεια που αφιέρωσες για να γράψεις αυτό το σχόλιο!

Ναι, είναι γεγονός ότι η παιδεία και ο πολιτισμός βρίσκονται στην … δίαιτα όπως αναφέρει το άρθρο και όπως επισημαίνεις και εσύ στο σχόλιο σου. Είναι γεγονός ότι δεν επιζητούμε την ανάδειξη και «άνθιση» των ουσιαστικών μας πόρων, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική άνθιση, αλλά πιο μακροπρόθεσμα και αξιοκρατικά, και επενδύουμε σε «άχρηστους» εξοπλισμούς, με σκοπό το εύκολο κέρδος από αρπαχτές και μίζες. Την ευστροφία μας, το μυαλό μας, το ελληνικό μας "πνεύμα", εν ολίγοις, το χρησιμοποιούμε μόνο για την … κομπίνα. Τόσο οι «μεγάλοι» όσο και οι «μικροί». Σημάδια παρακμής…Ζούμε πρόχειρα χωρίς στόχους, χωρίς πρόγραμμα, θα έλεγα εγώ. Και κυρίως χωρίς πίστη. Και δεν εννοώ την θρησκευτική πίστη. Εννοώ χωρίς κανενός είδους πίστη, ούτε στις ικανότητες μας, ούτε στην «κληρονομιά» μας, ούτε βέβαια στους «αρχηγούς» μας, που εναλλάσσονται σταθερά και τόσο ίδιοι σε όλα. Αν ζει κάποιος έτσι, με τέτοιο ψυχολογικό υπόβαθρο, το πιο λογικό είναι να κοιτάει τι θα αρπάξει για να την «βολέψει» σήμερα, τώρα. Το αύριο το φοβάται, το εχτές τον… ενοχλεί γιατί του θυμίζει πως θα έπρεπε να ήταν. Και έτσι το αφήνει «μισοθαμένο» κάτω από τα μπάζα…

Και για να επανέλθουμε και λίγο στον παλιό Πειραιά, το τεράστιο τείχος του Πειραιά, τα «Μακρά Τείχη», κατασκευάστηκε μεν για τον αποκλεισμό του εχθρού και προστασία από αυτόν, όμως δημιούργησε κλίμα ασφάλειας ούτως ώστε να αναπτυχθεί η εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή Κωστή μου, ο Πειραιάς ήταν μια ζωντανή πόλη που γνώρισε μεγάλη άνθιση το 5ον και 4ον αιώνα π. Χ…(δεν ζούσαν όλοι σε … λογική απόσταση, υπήρχαν Πειραιώτες…)

Αυτά είχα να πω και εγώ, απλά εύχομαι κάποτε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση … προσωπικότητας που έχουμε υποστεί σαν … λαός!

Φιλάκια πολλά και σένα και να είσαι πάντα καλά για να σχολιάζεις όμορφα!

Unknown είπε...

Καλώς ήρθες beelovers.

Δεν αμφιβάλω. Έχει και η Θήβα μεγάλη ιστορία, οπότε και πολλά "δείγματα πολιτισμού"...

δεσποιναριον είπε...

Αφου τελειωσαν οι εργασιες στην πλατεια μοναστηρακιου που αναδεικνυουν την κοιτη του Ηριδανου, καποτα θα τελειωσουν κι αυτα! Καλημερα Λιλακο

Unknown είπε...

Καλημέρα Δεσποινάκι

Τέλειωσαν; Πολύ ωραία! Πρέπει να τα επισκεφτώ και εκείνα τα μέρη, έχω αρκετό καιρό να ανέβω Αθήνα, ειδικά στο κέντρο!