Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

Traces of a day...

Δεν ξέρω αν είναι ο ενθουσιασμός μου ή αν ο καινούργιος browser της google, o chrome έχει όντως κάτι διαφορετικό από τους άλλους…όμως εγώ από τότε που τον κατέβασα και τον εγκατέστησα, εδώ και λίγες μέρες, μόνο με αυτόν δουλεύω…
Κατ’ αρχήν και κυρίως, με τράβηξε η παρουσίαση των πρόσφατων σελίδων, σε εικονίδια, όταν ανοίγει κάποιος ένα καινούργιο tab, καρτέλα. Βλέπει κάποιος τα πρόσφατα του, διαλέγει και φορτώνει…
Κατ’ ουσία είναι σχεδιασμένος και λειτουργεί με tabs…Δηλαδή η βάση του είναι το tab, η καρτέλα. Κάθε Tab δουλεύει ξεχωριστά από το άλλο, και αυτό είναι κάτι … διαφορετικό. Όμως τα πλεονεκτήματα αυτού του σχεδιασμού είναι κάτι που το μελετάω ακόμα…
Επίσης μπορεί κάποιος να μεταβεί οπουδήποτε στον Ιστό με ένα πλαίσιο. Η γραμμή διευθύνσεων που βρίσκεται στην κορυφή του κανονικού παραθύρου του Google Chrome απλοποιεί το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο καθώς λειτουργεί και σαν γραμμή αναζήτησης…
Ωστόσο, η κόρη μου λέει ότι και οι άλλοι browsers έχουν αυτή την δυνατότητα, έστω και σαν πρόσθετη λειτουργία και όχι σαν default, που το έχει ο Chrome.
Και μιλώντας για την κόρη μου, αυτό τον καιρό, έχω μεταβληθεί κάτι σαν γραμματέας της, καθώς της κρατάω τα ραντεβού της με το … διάβασμα και το φροντιστήριο. Έχει τις τελικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο, σε λίγες μέρες και το Γυμνάσιο θα είναι παρελθόν, και εγώ είμαι δίπλα της, την βοηθάω στην μελέτη της, την συντονίζω, της φτιάχνω υγιεινά …γλυκίσματα με φρούτα, και τις κάνω αστεία να γελάει όταν βλέπει το διάβασμα βουνό…(μεταξύ μας, κάπου – κάπου την μαλώνω κιόλας…)
Οπότε μένω πολλές ώρες μέσα στο σπίτι…Βόλτα μου, το «πέταγμα» μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς μου… το μεσημέρι, στη ντάλα ζέστη για …πουράκια.
Περίπτερο
Κλεφτές ματιές από το πεζούλι του πεζοδρομίου στο Πασαλιμάνι…
<span class=

Κάποιοι γύρισαν από ψάρεμα... Τέτοια ώρα;

<span class=

Κάποιοι φεύγουν...


<span class=

Ας ρίξω άλλη μια κλεφτή ματιά...ανάμεσα από τους Φοίνικες.


<span class=

Ευτυχώς έχει πολύ δροσιά το βράδυ στη βεράντα.
Χαλάρωση...


<span class=

Και μπυρίτσα...


<span class=

Και ας μην είναι Μύθος...Έτσι Άλεξ;

Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009

Wolfram Alpha

Ένα καινούργιο «ψαχτήρι», όπως το λέει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΝΗ», έκανε στις 18 Μαΐου την παγκόσμια πρώτη του στο διαδίκτυο. Λέγοντας «ψαχτήρι» εννοούμε μια μηχανή αναζήτησης, κάτι σαν το google, μόνο που αυτή η μηχανή αναζήτησης είναι πιο συνδυαστική και μπορεί να μας δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν σχεδόν όλες σχεδόν τις επιστήμες, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει κάποιο αριθμητικό στοιχείο στην ερώτηση. Η ερώτηση γίνεται σε απλά αγγλικά…
Πρόκειται λοιπόν για την εφαρμογή Wolfram Alpha, έμπνευση του Βρετανού Stephen Wolfram, που μετά από χρόνια δοκιμών ανέβηκε στο διαδίκτυο και είναι έτοιμη να διευκολύνει την ζωή μας και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Το λογισμικό της εφαρμογής αποτελείται από δέκα εκατομμύρια γραμμές κώδικα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι οποίες «τρέχουν» σε δέκα χιλιάδες επεξεργαστές. Οι δε πληροφορίες ανασύρονται από μια τεράστια βάση δεδομένων που δημιούργησαν 150 υπάλληλοι της εταιρείας.
Ποια είναι η διαφορά από τις συνηθισμένες μηχανές αναζήτησης; Ακριβώς ότι συνδυάζει πληροφορίες, ότι υπολογίζει και εξάγει αποτελέσματα, ενώ οι άλλες γνωστές μηχανές απλά παρουσιάζουν τις ιστοσελίδες που ήδη υπάρχουν, όπου αναγράφονται οι πληροφορίες που ζητάει ο χρήστης, ψάχνοντας τις λέξεις κλειδιά που πληκτρολογεί, χωρίς να παράγουν κάποια καινούργια γνώση. Το Wolfram Alpha δηλαδή μας φέρνει ουσιαστικά πιο κοντά στο όραμα του ηλεκτρονικού εγκέφαλου που απαντά σε ερωτήσεις.

Από την δικιά μου σκοπιά τώρα, θέλω να πω ότι όντως είναι εντυπωσιακή η εφαρμογή καθώς κάποιος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να πάρει πληροφορίες από σχεδόν όλες τις επιστήμες, τέχνες, θέματα καθημερινής ζωή.
Χρειάζεται βέβαια λίγο απασχόληση για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος χρήσης του, πως θα τεθούν σωστά οι ερωτήσεις ώστε να πάρει κάποιος και τις απαντήσεις που θέλει. Όμως είναι ακόμα η αρχή και σίγουρα θα βελτιωθούν πολλά ακόμα.

Παρόλο λοιπόν που απογοητευόμαστε συχνά, από την κατάσταση που επικρατεί τριγύρω μας, υπάρχει πολύς κόσμος που έχει όραμα, που έχει στόχους και που καταφέρνει να κάνει το όραμα του για κάτι καλύτερο, σε όλους τους τομείς της ζωής μας, πραγματικότητα. Και βέβαια όσοι ασχολούνται με καινούργιες ανακαλύψεις στην ιατρική, πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο θαυμασμό και στην εκτίμηση του κόσμου, γιατί δίνουν ζωή, όμως και ότι αφορά στην τεχνολογία, και ιδίως ότι αφορά στο διαδίκτυο είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς κάνει άμεση την πρόσβαση στη γνώση.
Ομολογώ ότι θα ήθελα να ήμουν και εγώ στην ομάδα αυτή, ή σε μια παρόμοια ομάδα, που «κτυπιέται» για να δώσει αποτέλεσμα, για να παράγει έργο, να ζούμε το όνειρο, την προσπάθεια, το «μαζί» για κάτι καλύτερο…Το έζησα για λίγο αλλά δεν μου έφτασε, τώρα ελπίζω και έχω βάσιμους λόγους να το πιστεύω κιόλας, ότι κάποιος που ακολουθεί τα βήματα μας, θα τα καταφέρει καλύτερα, πολύ καλύτερα από εμάς...

Καρδούλα μου, σου εύχομαι όλα τα όνειρα σου να πραγματοποιηθούν και πιστεύω ότι θα γίνει, γιατί δεν είναι απλά «όνειρα» αλλά στόχοι συνειδητοί που βασίζονται σε πραγματικές ικανότητες. Να είσαι πάντα δυνατή, πάντα σίγουρη για τον εαυτόν σου!

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009

Περί mails - Τριλογία...τέταρτο μέρος (όχι παίζουμε)

Λοιπόν φτάσαμε αισίως στο τέταρτο και μάλλον τελευταίο μέρος της Περί mails Τριλογίας μου (ναι έτσι είναι γιατί έτσι μου αρέσει, το οποίο τέταρτο μέρος χωρίζω σε δύο άλλα μέρη - Μέρος Α - Μέρος Β).

Στο Μέρος Α θα προσπαθήσω να εμβαθύνω λίγο σε ένα καθαρά τεχνικό θέμα για τα mails, το οποίο καλύπτουμε και στα σεμινάρια της σχολής...

Μέρος Α

Πως να ελέγχουμε από που έρχονται τα mails μας.

Αν και πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα ξέρετε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα την εξηγήσω λίγο εδώ για να βοηθήσω όσους δεν το ξέρουν, ούτως ώστε να μπορούν κάποιοι να ελέγξουν αν το mail που πέρνουν από φίλο που μένει στο εξωτερικό, έρχεται στην πραγματικότητα από την γυναίκα τους...(αν βέβαια η σύζυγος κατοικεί στο εξωτερικό, στην ίδια πόλη με τον φίλο, και έχει και τον ίδιο provider, πιθανόν δεν θα το καταλάβει ούτε τότε, αν όμως μένει στο ίδιο σπίτι με τον σύζυγο, μάλλον θα το πιάσει... το υπονοούμενο)

Λοιπόν τα mails αποτελούνται από τρία τμήματα: Το φάκελλο, envelope, το κυρίως τμήμα του mail, το body, που είναι αυτό που διαβάζουμε, και την κεφαλή ή header.

To envelope δεν το βλέπει ποτέ κανείς από εμάς, και αποτελεί τμήμα της εσωτερικής διεργασίας του πως αποστέλονται τα mails. Δεν μας ενδιαφέρει, πτου κακά δηλαδή...

Το κυρίως τμήμα, το body - το σώμα που λέμε, είναι αυτό που βλέπουμε και διαβάζουμε. Εδώ πτου κακά αναλόγως ... Άλλοτε κλαίμε, άλλοτε γελάμε...όπως αναλύσαμε στις προηγούμενες αναρτήσεις.

Πάνω από το body λοιπόν έχουμε το header, δηλαδή το κεφάλι. Εκεί υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, σχετικά με τον αποστολέα, τον παραλήπτη, το θέμα του, ημερομηνία κτλ. Όμως μερικές από αυτές είναι κρυμένες. Οπότε πρέπει να κάνουμε λίγο δουλίτσα για να τις βρούμε.

Εκείνο που βλέπουμε αμέσως όταν έρθει ένα mail είναι το From, δηλαδή το όνομα του αποστολέα, το θέμα του και την ημερομηνία και ώρα. Ακόμα φαίνεται καθαρά και εύκολα και σε ποιους άλλους έχει αποσταλεί.

Στο From όμως βλέπουμε απλά ένα όνομα, που μπορεί είναι και ψεύτικο. Εκείνο που θέλουμε να δούμε είναι από που πραγματικά ξεκίνησε το mail μας, και ίσως και από που πέρασε.Kαι αυτό θα το δούμε αν ανοίξουμε το header του mail μας. Εκεί φαίνονται περισσότερες πληροφορίες. Και για να διευκρινήσω κάθε φορά που ένα μήνυμα στέλνεται από ένα χρήστη σε κάποιον άλλο, ή προωθείται, στο μήνυμα μπαίνει ένα γραμματόσημο επό κάποιον πράκτορα (mail transfer agent -MTA), ένα πρόγραμμα που διευκολύνει αυτή την κίνηση των mails από το ένα computer στο άλλο.

Στο header θα δούμε το I.P του αποστολέα, που στην πραγματικότητα αυτό είναι που μας αποκαλύπτει από που έρχεται το mail. Τι είναι το I.P; Κάθε μηχάνημα που είναι συνδεμένο στον παγκόσμιο ιστό έχει μια μοναδική διεύθυνση, γνωστό σαν Internet Protocol (IP) address. Δηλαδή κάθε computer έχει μια μοναδική διεύθυνση όταν συνδέεται στο net. Αυτό για την ιστορία το λέμε. Πιστεύω όλοι τα ξέρουμε αυτά. Άλλωστε πάντα έχουμε στις σελίδες μας ένα ρουφιανάκο που μας λέει ποιος μπήκε και από που. Τα I.P της παρέας λοιπόν τα ξέρουμε όλοι απ' έξω και ανακατωτά. Όμως στα mails ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να το δούμε. Συνήθως βέβαια το I.P που βλέπουμε είναι του παροχέα για την συγκεκριμένη περιοχή από όπου έρχεται το mail, και όχι του μηχανήματος του αποστολέα, αλλά δεν πειράζει. Μας κάνει μια χαρά για να δούμε την περιοχή από όπου έρχεται.

Τώρα μένει στο πως θα ανοίξουμε αυτό το header για να πάρουμε το I.P. Ανάλογα με τι mail χρησιμοποιεί κάποιος, δηλαδή αν είναι hotmail, yahoo mail, gmail κτλ., αλλάζει λίγο ο τρόπος. Βέβαια μπορεί να χρησιμoποιεί και ένα σωρό άλλα mails, αλλά εγώ γι αυτά τα τρία web mails θα σας πω τώρα.

Αν χρησιμοποιεί κάποιος το hotmail για να διαβάσει τα mails του.

1.Διαλέγει από την λίστα των mails αυτό που θέλει να ελέγξει.

2.Κάνει δεξί κλικ

3. Διαλέγει το view source . Σε νέο παράθυρο του ανοίγει ένας κώδικας που είναι το header με όλες τις πληροφορίες που θέλουμε.

Αν χρησιμοποιεί κάποιος το yahoo mail (το καινούργιο) για να διαβάσει τα mails του.

1. Διαλέγει από την λίστα των mails αυτό που θέλει να ελέγξει.
2. Κάνει δεξί κλικ
3. Διαλέγει το view full headers . Ανοίγει ένα παραθυράκι με τον κώδικα του header.


Αν χρησιμοποιεί κάποιος το gmail για να διαβάσει το mail του.

1. Ανοίγει το μήνυμα που θέλει να ελέγξει.

2. Επάνω, στο Link που λέει Απάντηση ή reply έχει ένα βελάκι που δείχνει προς τα κάτω.

3. Πατάμε αυτό και διαλέγουμε το "Προβολή αρχικού" ή Show Original. Πάλι έρχεται ένα παραθυράκι με κώδικα.

Σημείωση: Το gmail έχει μια ιδιαιτερότητα. Αν κάποιος έχει gmail, ο αποστολέας δηλαδή αν έχει gmail, δεν μπορεί να ελέγθεί από που στέλνει το mail. Διότι δίνει στοιχεία μόνο του mail server... Οπότε αν θέλει να κάνει κάποιος παλιοδουλειά, καλό είναι να χρησιμοποιεί το gmail!!! (όχι βρε για να διαβάσει, να έχει gmail ας πούμε marsu_marsu_marsu@gmail)

Και τώρα φτάνουμε στο ενδιαφέρον.

Πως θα καταλάβει όμως κάποιος τι γίνεται εκεί μέσα; Ένας Θεός ξέρει. Σας δίνω λοιπόν αυτό το link. Είναι ένα net εργαλειάκι που βοηθάει. Κάντε copy και paste τον κώδικα που βρήκατε στο χώρο που σας δίνει, και το εργαλειάκι κάνει για σας την ανάλυση και δίνει κάποια στοιχεία για το από που έρχεται το mail. Άλλωστε έχει και άλλες οδηγίες και πληροφορίες η σελίδα γενικά. )

Μέρος Β

Το mail που σας έχω υποσχεθεί

Και επειδή σας έχω υποσχεθεί να σας δείξω κάποιο από τα mail που λαμβάνω, έφτασε η ώρα και ιδού:
Καλησπέρα ανάποδο πλάσμα….
(ναι ακριβώς έτσι …εγώ είμαι το ανάποδο πλάσμα, για να δείτε ότι είναι αυθεντικό … το mail)
Σου γράφω και επεξηγώ, όσο πιο καλά μπορώ,την συνταγή για τα σπαράγγια; Σπαράγγια; Έτσι όπως τα μαγειρεύω εγώ.
Στην γράφω, για να είμαι καλά με τον εαυτό μου. Επειδή στο είπα. Κι όχι ότι πιστεύω πραγματικά πως σε ενδιαφέρει. Ακόμη και αν μου το ζήτησες.
(εδώ φαίνεται ακόμα μια φορά η γνώμη του…αποστολέα του mail για το άτομο μου, χεχε)
Σου περιγράφω λοιπόν, πως μου αρέσουν. Με την πιο κλασσική συνταγή, που είναι κατά την γνώμη μου και η καλύτερη. Με ζαμπόν, Sause Holladaise, και "παλιό" τυρί Gouda. Χρειαζόμαστε 1,5 κιλό σπαράγγια, χοντρά και μακριά. Μακριά περίπου σε 18 με 23 πόντους. Και χοντρά αρκετά.

-Αγαπητές φίλες προσέξτε το αυτό το σημείο...το νου σας όταν αγοράζετε το σπαράγγι. Το μέγεθος είναι σημαντικό για να πετύχει η συνταγή ...διότι...όπως εξηγεί ο chef-

Διότι με το καλό καθάρισμα, θα έχουμε αρκετή φθορά, αλλά πάντα θα μένει ένα καλό κομμάτι σπαράγγι, με πολύ .. ψαχνό! Αφού τα καθαρίσουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά. Προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας αγνό ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να μείνουν στεγνά. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε 1/8 του λίτρου νερό κρύο. Το βάζουμε πάνω στο μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε δυνατά, προσθέτοντας το περιεχόμενο από ένα φακελάκι Sause Hollandaise… (εκείνο που προσθέτω εγώ, είναι ότι θέλω τώρα μια συνταγή για το πώς γίνεται η Sauce Hollandaise αυθεντικά, όχι από σακουλάκι maggi ή knorr, χειροποίητη δλδ. Όποιος ξέρει ας σπεύσει να βοηθήσει…)

Μόλις καταλάβουμε ότι ζεστάθηκε, άρχισε να παίρνει βράση, σβήνουμε το μάτι. Προσθέτουμε τότε περίπου 125 γραμμάρια μαργαρίνη σε μικρούς κύβους του κουταλιού και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα Το κρατάμε σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε περίπου 200 γραμμάρια τριμμένο τυρί Gouda, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να γίνει μια παχύρρευστη κρεμά. Το βγάζουμε από την φωτιά. Παίρνουμε τότε τα βρασμένα σπαράγγια ανά τρία συνήθως μαζί και τα τυλίγουμε με δυο έως τρεις φέτες ζαμπόν. Αφήνοντας έξω κάτι από το τρυφερό τους κεφάλι, που δεν χρειάζεται τύλιγμα. Οι οδοντογλυφίδες, βοηθάμε να τα κρατήσουμε τυλιγμένα. Τα βάζουμε σε ένα πυρέξ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τα περιχύνουμε με την κρέμα που είχαμε φτιάξει προηγουμένως. Τα βάζουμε να ψηθούν στον φούρνο σε θερμοκρασία 180 βαθμών για περίπου 15/20 λεπτά. Ίσα – ίσα δηλαδή, να σκουρύνει η κρέμα και να ροδοκοκκινίσει το ζαμπόν! Περιττό να πούμε, πως όσο πιο ανωτέρας ποιότητας είναι το ζαμπόν, τόσο πιο νόστιμο και το φαγητό. Παράλληλα, έχουμε πάρει 10/12 φρέσκες μέτριες Ανοιξιάτικες πατάτες και τις βράζουμε. Μετά τις καθαρίζουμε και τις κρατάμε ζεστές. Ολόκληρες/άκοπες. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, το ραντίζουμε με ένα φλιτζάνι του καφέ.. πρασινάδα ψιλοκομμένη! Την βάζουμε τότε, γιατί νωρίτερα θα μαυρίσει, θα καεί! Η πρασινάδα, αποτελείται από πλατύφυλλο μαϊντανό και φρέσκο πράσο. Το φρέσκο πράσο, είναι στην υβριδική του μορφή!
(Γκουχ γκουχ…τι είναι η υβριδική μορφή του πράσου;) 15/20 πόντους ψηλό και λεπτό γύρω στα 5 χιλιοστά μέσο όρο.

(αααα μωρό πρασάκι δηλαδή; Να μας ζήσει)

Στρογγυλό. Το όποιο το κόβουμε το πολύ σε ένα πόντο μήκος. Εν τω μεταξύ, έχουμε φτιάξει ακόμη ένα φακελάκι Sause Hollanndaise, με την ιδία διαδικασία όπως πριν, αλλά αυτήν την φορά, χωρίς την προσθήκη του τυριού. Την έχουμε φτιάξει για να περιχύσουμε τις πατάτες και ίσως τα σπαράγγια αν μας βγουν λίγο στεγνά. Βάζουμε λοιπόν στο πιάτο 3-4 πατάτες, 2-3 τυλιγμένα ρολά σπαράγγια και περιχύνουμε με την κρέμα! Άσπρο ξηρό κρασί, τα συνοδεύει απίθανα!

Καλή όρεξη.

Κι αν δεν σας αρέσει η συνταγή, σας στέλνω το mail του φίλου που την έστειλε, για να του κάνετε τα παράπονα!

(εκείνος το…πρότεινε, χεχε, οπότε εγώ δεν έχω την ευθύνη αν το…δώσω και τα βρει σκούρα)

Αυτά για την ώρα, λοιπόν.

Σας φιλώ και σας ασπάζομαι!!!