Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2014

Πως να φωτογραφίσετε καλύτερα το χώρο σας

Πιστεύω όλες μας, και αν όχι όλες, οι περισσότερες, θα έχουμε "χαζέψει" κοιτώντας φωτογραφίες σπιτιών και εσωτερικών χώρων σε περιοδικά ιλουστρασιόν και σε σάιτς όπως είναι το Houzz. Και μετά θα έχουμε ρίξει μια ματιά στον χώρο γύρω μας, και θα έχουμε νιώσει σκέτη απογοήτευση και εκνευρισμό διότι το σπίτι μας δεν είναι έτσι. (Βεβαίως κάποιες τυχερές έχουν τέτοια σπίτια, δεν το αμφισβητώ, όπως και αυτά τα σπίτια ποτέ δεν φαίνονται έτσι όπως αυτά στις φωτογραφίες διότι κατοικούνται. Και αυτό είναι αρκετό).
Εγώ το παθαίνω συχνά αυτό, δηλαδή να με έχει συνεπάρει η εικόνα που βλέπω σε σάιτς σχετικά με σχεδιασμό και διακόσμηση εσωτερικού χώρου.  Βεβαίως δεν απογοητεύομαι, έχω συμφιλιωθεί με το σπίτι μου, με τον εαυτό μου και με τους ρυθμούς μου, ωστόσο εμπνέομαι και κάνω σχέδια για το πως θα "μοιάσει" ο χώρος μου με αυτούς που βλέπω.
Χαζεύοντας λοιπόν το Houzz,  έπεσα πάνω σε αυτή την ανάρτηση, και επειδή έχει να κάνει με φωτογράφιση, η οποία επίσης με ενδιαφέρει (με την ευκαιρία δείτε το uploadandshare.photos,  το οποίο είναι ένα σάιτ για να κάνετε εύκολα upload τις φωτογραφίες σας και να τις μοιράζετε με link με τους φίλους σας), είπα να την ενσωματώσω εδώ και να την μεταφράσω. Είναι εύκολα tips για το πως θα κάνετε το δικό σας σπίτι να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο όμορφο στις φωτογραφίες. Το άρθρο είναι της Lauren Donaldson η οποία είναι blogger στο Lauren Elise Crafted, blog για σχέδιο και χειροτεχνία, DIY, φωτογραφία, tutorials, και πολλά ωραία πράγματα.
Μια ωραία φωτογραφία εσωτερικού χώρου είναι συχνά το προϊόν ενός επαγγελματία φωτογράφου με βοήθεια από σχεδιαστές και στυλίστες, αλλά είναι εύκολο για τους ιδιοκτήτες σπιτιού να πέσουν στην παγίδα της σύγκρισης των χώρων τους με αυτά τα διακοσμημένα σπίτια. Αυτές οι συγκρίσεις μόνο σε απογοήτευση θα οδηγήσουν. 
Αντ 'αυτού, ας αφιερώσουμε την ενέργειά μας για να τελειοποιήσουμε τις δικές μας δεξιότητες φωτογραφίας εσωτερικού χώρου. 
Το σπίτι μας είναι ένα ωραίο θέμα για να το εξερευνήσουμε μέσω της φωτογραφίας, και ακόμα και οι αρχάριοι μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές για να πετύχουν όμορφα αποτελέσματα. 
Όταν ξεκινάτε, προσπαθήστε να σκεφτείτε σαν επαγγελματίας φωτογράφος. Ένας επαγγελματίας δεν θα έρθει ποτέ στο σπίτι σας απροετοίμαστος, και απλά θα πάρει κάποιες φωτογραφίες, οπότε ούτε εσείς πρέπει να το κάνετε.
Πριν πιάσετε την φωτογραφική μηχανή, σκεφτείτε την ιστορία που θέλετε να πείτε με τις εικόνες σας. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί χώροι, και πώς θέλετε να τους εκφράσετε μέσω της φωτογραφίας; 
Ποια έπιπλα, ή άλλα αντικείμενα εμποδίζουν την σκηνή; Σχεδιάστε την πορεία της φωτογράφισης, κάντε την σε βήματα, αν νοιώθετε να σας αγχώνει το όλο σχέδιο.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, εξασκηθείτε και προσπαθήστε να μην βιάσετε τη διαδικασία.
ΝΑ: Φωτογραφίζετε με μικρό άνοιγμα φακού.
Αν έχετε φωτογραφική μηχανή που μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις, καλό θα ήταν να φωτογραφίσετε με μικρό άνοιγμα φακού (aperture). Αυτό σημαίνει ότι η λήψη θα έχει μεγάλη περιοχή εστίασης και τα περισσότερα τμήματα από τη σκηνή θα είναι σαφή και ευκρινή. Θέλετε όσο το δυνατόν το μεγάλυτερο μέρος από την εικόνα σας να είναι στο επίκεντρο, έτσι ώστε να φαίνονται όλα τα στοιχεία του χώρου. Το άνοιγμα που θα επιλέξετε μπορεί να διαφέρει, και παράγοντες όπως ο φωτισμός, θα επηρεάσουν την απόφασή σας πάρα πολύ. Δοκιμάστε με άνοιγμα φακού  f / 8 έως f / 16 σε χώρους με πολύ φως. Το καθιστικό αυτό βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του στο επίκεντρο, που σημαίνει ότι ο φωτογράφος χρησιμοποίησε μικρότερο διάφραγμα. Αυτή η ρύθμιση του f-stop ήταν σημαντική για να πετύχει να πάρει κάποιος και το τραπέζι και τις καρέκλες, καθώς και το πεζούλι στο παρασκήνιο.
ΜΗΝ: Χρησιμοποιείτε μικρή εστίαση. 
Όταν έχετε ρυθμίσει το φακό σας με μεγάλο άνοιγμα, το αποτέλεσμά σας είναι κάτι σαν αυτό. 
Αυτό σημαίνει ότι η λήψη έγινε με μικρή περιοχή εστίασης και μόνο λίγες λεπτομέρειες είναι καθαρές και ευκρινείς. Η εικόνα είναι καλλιτεχνική, αλλά δεν αντιπροσωπεύει το δωμάτιο καλά, και οι θεατές μένουν ερωτήματα αναπάντητα. 
Σε αυτό το παράδειγμα, τα λουλούδια φαίνονται καθαρά, αλλά κάτι άλλο εκτός από το μεγάλο παράθυρο στο παρασκήνιο, δεν διακρίνεται ιδιαίτερα.
ΝΑ: Δείχνετε την συνέχεια των χώρων
Οι υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές θέλουν να καταλάβουν πώς συνδέονται μεταξύ τους τα δωμάτια και πως κινούμαστε στο χώρο.
Ένας ευρυγώνιους φακός μπορεί να συλλάβει τα περισσότερα από μια σκηνή και να το δείξει αυτό σε μια ενιαία εικόνα. 
Αυτό το πλάνο τραβάει την προσοχή όχι μόνο στο σαλόνι, αλλά και και στην τραπεζαρία και στο διάδρομο, και δείχνει περισσότερους χώρους. 
Με μια φωτογραφία, ο θεατής μπορεί να δει το μέγεθος του σπιτιού και να αρχίσει να καταλαβαίνει την κάτοψη.
ΜΗΝ: Φωτογραφίζετε μόνο ένα τμήμα του χώρου 
Θέλετε ο υποψήφιος πελάτης να νοιώθει την έκταση του χώρου. Ιδανικά, οι φωτογραφίες σας θα πρέπει να δείχνουν πώς συνδέεται το δωμάτιο με άλλους χώρους ή εξωτερικούς χώρους. 
Αν έχετε βγάλει μια περιορισμένη φωτογραφία, η εικόνα δεν λέει ολόκληρη την ιστορία. Αυτή η φωτογραφία έχει πολύ περιορισμένη εστίαση, έτσι ο επισκέπτης δεν έχει καμία ιδέα πως ο χώρος αυτός σχετίζεται με τους άλλους γύρω από αυτόν. Είναι μέρος open plan χώρου; Είναι κλειστός χώρος; 
Δοκιμάστε να τοποθετήσετε την κάμερα με διαφορετικό τρόπο, ιδανικά σε διαγώνιο για να μπορεί να συλλάβει όσο το δυνατόν περισσότερο τον χώρο.
ΝΑ: Επισημάνετε κάποιες λεπτομέρειες. 
Λάβετε υπόψη ότι δεν πρέπει όλες οι φωτογραφίες σας να είναι σε μια ευρεία γωνία. 
Είναι πραγματικά ευεργετικό να έχουμε μερικά λεπτομερειακά πλάνα, ειδικά αν μπορείτε να φωτογραφίσετε ένα όμορφο αντικείμενο ή εξάρτημα του σπιτιού. Μπορεί να προσθέσει αξία στο σπίτι σας, η φωτογράφιση κάποιων κομψών κρεμαστών λαμπών, ή τα περίτεχνα κεραμίδια, γι αυτό θα πρέπει να τα αναδείξετε. Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ενδιαφέρονται και για αυτά πάρα πολύ. 
Δείχνοντας τα μεταλλικά κάγκελα σε αυτό το παράθυρο, για παράδειγμα, θα προκαλέσετε τους υποψήφιους πελάτες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια ή εκείνους που εκτιμούν το ισπανικό στιλ του σπιτιού.
ΜΗΝ: Φωτογραφίζετε με ακαταστασία
Οι φωτογραφίες του σπιτιού σας θα πρέπει να λένε μια ιστορία, και τα επιπλέον κομμάτια - όπως αυτές οι κορνίζες και τα μαξιλάρια - δεν βοηθούν. Αντ' αυτού, φαίνεται ακαταστασία. 
Όλη αυτή η διακόσμηση μπορεί να είναι χαριτωμένη, αλλά δεν χρειάζεται υποχρεωτικά στην εικόνα. 
Ένας υποψήφιος αγοραστής απλά ενδιαφέρεται να καταλάβει πως είναι ο χώρος.
Καταργήστε μερικά άχρηστα αντικείμενα και τακτοποιήστε τα κομμάτια που παραμένουν. 
Να θυμάστε: Δεν πετάτε τα πράγματα σας, απλά τα παραμερίζετε για την φωτογράφιση.
ΝΑ: Βάλετε σε μία τάξη την σκηνή σας. 
Όλες οι φωτογραφίες επωφελούνται από ένα μικρό συγύρισμα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προσθέσετε νέα αντικείμενα, απλά να καταργήσετε πράγματα που είναι περιττά. 
Τίποτα δεν θα πρέπει να φαίνεται ψεύτικο ή καταναγκαστικό. Το καλό "συγύρισμα" γίνεται με την αφαίρεση. Πάρτε μακριά τα μεγάλα, ογκώδη κομμάτια. Καταργήστε τους ακατάστατους σωρούς από πράγματα. Μετακινήστε ότι βρίσκεται στο δρόμο. 
Αυτά τα ράφια της κουζίνας έχουν αραιώσει από αντικείμενα, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να φαίνονται άδεια. Ο χώρος σας θα πρέπει να εξακολουθεί να μοιάζει κατοικημένος.
Προσπαθήστε να μην απογοητευτείτε καθώς θα εξασκείτε τις δεξιότητες σας στην φωτογραφία. Τα καλά πλάνα χρειάζονται υπομονή, αλλά τελικά θα βελτιώσετε τα αποτέλεσματα σας. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να λύνονται όλα τα προβλήματα με την φωτογράφιση. 
Μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις στον υπολογιστή αργότερα. Είναι εύκολο να διορθωθεί η φωτεινότητα, το σκοτάδι, η σκιά και το χρώμα. 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό όπως το Photoshop ή Photoshop Elements ή ακόμη και δωρεάν online προγράμματα όπως το Pixlr.

Αυτά λοιπόν μας λέει η ανάρτηση του Houzz. Ελπίζω να βοήθησε λίγο. Επίσης μπορείτε να δείτε και μια παλιότερη μετάφραση που έχω κάνει σχετικά με την φωτογράφιση εσωτερικού χώρου, εδώ